Raksts

Priekšlikumi valdības rīcības plānam Zolitūdes traģēdijas kontekstā


Datums:
26. februāris, 2014


Autori

Dace Akule


Informējam, ka 2014.gada 24.janvārī PROVIDUS organizēja nevalstisko organizāciju un valsts institūciju darbinieku prāta vētru par darāmajiem darbiem Zolitūdes traģēdijas kontekstā. Šajā prāta vētrā izskanēja vairāki ierosinājumi, kas var noderēt, izstrādājot ministriju un iestāžu rīcības plānu valdības deklarācijas izpildei.

Iekšlietu ministrijai valdības deklarācijas (122.un 126.punktu – par Zolitūdes traģēdiju un par integrētu drošības struktūras vadības sistēmu) izpildei:

1) Vismaz reizi trīs mēnešos organizēt brīfingus par Zolitūdes traģēdijas izmeklēšanas gaitu gan ar Iekšlietu ministrijas pārstāvju, gan izmeklēšanas pārstāvju līdzdalību. Rezultāts – 3 brīfingi.

2) Organizēt īpašas tikšanās starp izmeklēšanas grupas vadītājiem un traģēdijā cietušajiem, kuras vadītu speciālisti (psihologi un eksperti darbā ar cietušajiem). Rezultāts – vismaz 1 tikšanās.

3) Izvērtēt Latvijas civilās drošības sistēmu funkcionētspēju (piemēram, risku prognozēšana, rīcība trauksmes gadījumos). Rezultāts – informatīvais ziņojums par problēmām vai koncepcija.

4) Iekšlietu ministrijai veikt analīzi par savas institūcijas, kā arī padotības iestāžu rīcību Zolitūdes traģēdijas kontekstā (t.sk. par glābšanas darbu efektivitāti) un piedāvāt risinājumus sistēmiskām problēmām savās atbildības jomās. Rezultāts – informatīvais ziņojums vai koncepcija.

Ekonomikas ministrijai valdības deklarācijas 71.punkta (par būvniecības regulējuma pilnveidi) izpildei Zolitūdes traģēdijas gaismā jāparedz uzdevumi, lai izpildītu apņemšanās, kas noteiktas 3.decembrī MK izskatītajā informatīvajā ziņojumā “Par pasākumiem sabiedriski nozīmīgu ēku būvniecībā un konceptuāliem jautājumiem nākotnes darbībā” (TA-3559):

1)      Izveidot valsts līmeņa būvniecības kontroles sistēmu,

2)      Izstrādāt koncepciju par būvizstrādājumu kontroli,

3)      Izveidot būvju būvniecības un ekspluatācijas kontroles plānu,

4)      Izstrādāt metodiskos norādījumus būvniecības darba drošības jomā,

5)      Izveidot kvalifikācijas pietiekamības izvērtējumu būvniecības jomā.

Papildus PROVIDUS ierosina pabeigt un ieviest elektronisku būvniecības informācijas sistēmu, kur būtu pieejama pilnīga informācija par visiem būvniecības projektiem.

Valsts Kancelejai vai Pārresoru koordinācijas centram valdības deklarācijas 122. punkta izpildei:

1)      Izveidot koordinētu mehānismu Zolitūdes traģēdijas apstākļu noskaidrošanai, kas ļautu apzināt dažādu valsts institūciju jau paveiktos darbus, uzraudzīt uzsākto darbu izpildi, kā arī apzināt papildus vērtēšanas un sistēmas uzlabojumu piedāvājumu vajadzības.   

2)      Izvērtēt valsts krīžu vadības sistēmas, t.sk. krīžu komunikācijas organizēšanas efektivitāti (gala rezultāts – informatīvais ziņojums vai koncepcija).

Tieslietu ministrijai valdības deklarācijas 2.prioritātes, kā arī 122., 127. un 128. uzdevumu izpildei izveidot koncepciju un likumprojektu sabiedriskās izmeklēšanas komisiju darbam, paredzot šādu komisiju izveidošanas nosacījumus, pilnvaras, sastāva veidošanas kritērijus, kā arī citu nepieciešamo regulējumu.

 Sagatavoja: Dace Akule


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!