Pētījums

Postkomunistisko valstu korupcijas tipoloģija


Gads:
2002
Organizācija:
politika.lv


Autori

Providus


ANOTĀCIJARaksta autore sniedz postkomunistiskajās valstīs sastopamās korupcijas tipoloģiju. Turklāt dažāda veida korumpētas darbības ir analizētas izejot no tā, cik lielu politisku kaitējumu tās nodara.

Visas korumpētās darbības ir sagrupētas trijās lielākās grupās: zema līmeņa administratīvā korupcija, amatpersonu piekopta izspiešana un iedzīvošanās, korupcijas tīklu realizēta “valsts sagrābšana”. Grupu ietvaros ir vēl nošķirti atsevišķi korupcijas apakšpaveidi. Lai gan dažādu korupcijas paveidu nodarītais kaitējums atšķiras, tas pieaug, ja korupcija ir izplatītāka, tā iegūst sistemātiskāku raksturu un ietver plašus cilvēku tīklus, nevis tikai atsevišķus indivīdus.

Autores izdarītie secinājumi balstās pieņēmumā, ka korupcija ietver ne tikai privātu ieguvumu, bet arī politiskas sekas vai izmaksas. Rakstā norādīts, ka analītiķi tiecas pievērst uzmanību korupcijas definīcijās iekļautajam privātajam ieguvumam, ko saņem korupcijā iesaistītie. Taču lielāka uzmanība ir arī jāpievērš publiskās varas ļaunprātīgas izmantošanas elementam. Korupcija grauj principus, uz kuriem ir būvēti demokrātiski režīmi, piemēram, likuma varu, brīvu un godīgu konkurenci vēlēšanās, kā arī pārstāvniecisku un atsaucīgu valdīšanu.

Raksts pārpublicēts ar žurnāla Problems of Post-Communism atļauju

Reprinted with permission from Problems of Post-Communism, vol. 49, no. 4,July/August 2002, pp. 22-32. (c) 2002 by M.E. Sharpe, Inc.

Postkomunistisko valstu korupcijas tipoloģija

(angliski, PDF, 97 KB)

Reprinted with permission from Problems of Post-Communism, vol. 49, no. 4, July/August 2002, pp. 22-32. (c) 2002 by M.E. Sharpe, Inc.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!