Raksts

Pēcvēlēšanu skurbums


Datums:
04. oktobris, 2010


Nedaudz žēl, ka tas ir beidzies. Man šī likās vissmieklīgākā un visdīvainākā priekšvēlēšanu kampaņa atjaunotās Latvijas vēsturē un paldies te jāsaka PLL un Pēdējai Partijai. Ar nostaļģiju atcerēšos jautros mirkļus, ko pavadīju, sekojot līdzi PLL videoreklāmām, Šlesera gājieniem uz puķu tirdziņu un sapņiem par [i]avčarku[/i], un lasot PLL avīzi ar noderīgiem padomiem nākotnei. Tagad vismaz zinu, ko kabalā apzīmē ar skaitli 8. Un ka Šlesera kundzei beidzot būs iespēja pabūt kopā ar vīru, kurš vienmēr tik pa darbiem, tik pa darbiem.

Jā, atzīstu – nevaru noturēties nepatīksmināties par PLL zaudējumu. Uzskatu to par īstenu Dieva sodu, ka viņi ir tikuši jaunajā Saeimā ar tik mazu pārsvaru, un tagad ierindas deputātu lomās būs jāiejūtas AŠ2 un Ulmanim.

Tai pat laikā nespēju dalīt milzīgo eiforiju attiecībā uz Vienotības uzvaru, neskatoties uz to, ka pēc sava sastāva šī būs profesionālākā Saeima valsts vēsturē. Lai piespiestu vēlētājus vēlēt par sevi, Vienotība izspēlēja gan ļaunuma ass kārti (ja nebalsosiet par Vienotību, tad atnāks AŠ2 un visu nozags), gan sarkano kārti (tūlīt, tūlīt SC pārņems varu, apturiet viņus). Cilvēki ir balsojuši, un valda pat zināms pacēlums, kas pirms ziemas depresīvajiem mēnešiem, kad parasti palielinās pašnāvību skaits, tomēr ir labi. Starptautiskie mediji sveic Latvijas tautu ar to, ka tā ir izvēlējušies pragmatisku, tomēr drastisku mēru ieviešanu nākotnes labā. Bet latvieši ir kā pingvīni. Kā Raiņa lauztās priedes. Kā īsteni cietēji, kas cietuši 700 gadus. Un tagad Vienotības saukļu iedrošināti ir gatavi ciest vēl.

Pareizi, pareizi, nebija jau arī nekādas citas izvēles. Tomēr balsošanas dienā vēlētājs aizmirsa to, ka Vienotības plāns ir paaugstināt nekustamā īpašuma nodokli nevis villām un tukšajiem spekulantu dzīvokļiem, bet visiem un ikvienam. Ka Vienotības plānā ir paaugstināt IIN/PVN likmi, nevis ieviest progresīvo nodokļu sistēmu. Ka Vienotība nespēj un patiesībā nemaz nevēlas reāli samazināt valsts pārvaldes izmaksas. Baidos, ka valsts funkciju audits iegūs tieši tikpat lielu ietekmi uz valsts nākotni, kā Valsts Kontroles skandalozie auditi. T.i., nekādu.

Es gribētu, lai šī būtu valdība, kas beidzot spertu soli un samazinātu etnisko spriedzi valstī, atdodot daļu varas nevis oligarha partijai, bet Saskaņas Centram. Jā, viņu profesionālais sastāvs ir apšaubāms. Tomēr cik ilgi mēs tēlosim, ka valstī nav krievu? Ka krieviem ir vienalga, kas ir Saeimā un valdībā? SC vēlētāji beidzot ir pelnījuši redzēt sevis iebalsotos parlamentāriešus valdībā. SC manā prātā ir idejas partija – tajā daudzi ir ielikuši to, par ko sapņo, bet tā nav tas. Ideju par sociāldemokrātisku virzienu, latviešu un krievu apvienošanu zem viena jumta. Protams, ka ir jau tagad skaidrs, kāpēc SC nekļūs par šīs valdības sastāvdaļu. Baidos, ka tad mums par to būs smagi jāmaksā jau nākamajās vēlēšanās, vai gadījumā, ja jaunā koalīcija izdzīvos vidējo koalīcijas dzīves ilgumu (1,5 gadi), par to smagi samaksās Vienotība.


www.miomilo.lv

www.twitter.com/curiha


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!