Raksts

Pareizs lēmums


Datums:
18. septembris, 2008


Autori

Jānis Pleps


Šonedēļ Saeimas apakškomisija, kas strādā ar Satversmes grozījumiem, šķiet pieņēmusi ļoti pareizu lēmumu. Par to, ka grozījumi par Saeimas atlaišanu stāsies spēkā tikai ar jaunās Saeimas sanākšanu.

Šāds lēmums atbilst gan Satversmes principiem, gan politiskajai loģikai.

Šī Saeima ir ievēlēta, pastāvot noteiktiem spēles noteikumiem, tai skaitā par Saeimas atlaišanu. Pilsoņiem ar to bija jārēķinās. Zirgus pārmijās nemaina. Jaunus noteikumus var noteikt tikai jaunai Saeimai.

Līdzīga prakse mums jau bijusi. 1997. gadā, pagarinot Saeimas un Valsts prezidenta vēlēšanu termiņus, arī bija līdzīgs noteikums, ka šīs normas stājas spēkā ar jaunas Saeimas sanākšanu un Valsts prezidenta ievēlēšanu.

Savukārt politiski noteikti tam vajadzētu atvieglot diskusiju par iespējamām redakcijām, jo tiek lemts par citas (ne šīs) Saeimas atlaišanu, kas, šķiet, līdz šim ir bijis galvenais diskusiju problēmas punkts. Daudz ir debatēts par šīs Saeimas atlaišanu un saglabāšanu, nevis par pašu mehānismu kā tādu,abstrahējoties no vienas Saeimas problēmas.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!