Raksts

Parakstu vākšana par iniciatīvu ierosināt referendumu par referendumiem var sākties ar pilnu sparu.


Datums:
10. septembris, 2014


2015. gada 1. janvārī stājas spēkā Saeimas ieviesti nepārvarami ierobežojumi tautas tiesībām rosināt likumus un kontrolēt Saeimu.

Šis liegums dara neiespējamu “noraut stopkrānu” kaitīgiem likumiem – un paver ceļu šauru grupu diktatūrai. Pēdējais brīdis, lai to apturētu, pasakot “Nepiekrītu!”
Biedrība „Atvērtās pārvaldības partnerība Latvijā” (APPL) aicina pievienoties iniciatīvai ierosināt referendumu par referendumiem. Jeb atgriezties pie 1922.gada Satversmes Sapulces noteiktās kārtības. Formulējums būtu – Likums par 2012.gada 8.novembra likuma “Grozījumi likumā “Par tautas nobalsošanu, likumu ierosināšanu un Eiropas pilsoņu iniciatīvu” ” atcelšanu.
Ja to neatceļ, šis likums, stājoties spēkā 2015. gada 1. janvārī, noteiks nepārvaramu ierobežojumu tautas tiesībām – prasību jauna likumprojekta iniciatoriem pašiem savākt aptuveni 150 tūkstošus parakstu + izdevumi 0,5 miljoni eiro iniciatoriem jāsedz pašiem. Latviešu biedrībai nevienai tādas naudas nav. Biedrības apkopotā informācija liecina, ka Latvijas iedzīvotāju interešu kopas nemēdz būt lielākas par 30 000 cilvēku. Skaitliski nav Latvijā ne zemnieku, ne uzņēmēju, ne jauno māmiņu, ne kādas citas grupas – kurā būtu 155 144 balsstiesīgo. Tātad 150 000 parakstu savākšana jauna likumprojekta ierosināšanai bez lieliem naudas ieguldījumiem reklāmā nebūs iespējama.
Ierobežojumi īpaši kaitē latviešiem, jo dara neiespējamu rosināt Saeimā jebkādus, pat ikdienišķus likumus vides, ģimenes, kvalitātes, kultūras un līdzīgās jomās un dara neiespējamu kontrolēt Saeimu.
Ierosināt likumus nevarēs ārzemju latvieši. 2012.gada likumā iestrādāja normu, kura ierobežo ārzemju latviešus. Agrāk par likumu projektiem varēja ārzemju latvieši parakstīties LR vēstniecībās un konsulātos. Šī tiesība nu ir anulēta.
Pārkāpjot konvencijās noteikto, ka politiskās tiesības īstenojamas brīvi un BEZ MAKSAS, Latvijas deputāti nolēma, ka par likumu projektiem, kurus vēlētāji iesniedz Saeimā – parakstīšanos veikt drīkstēs tikai Latvijā, un par maksu.
Valdība nav ieviesusi no 01.09.2014. bezmaksas elektronisko parakstīšanos, kā noteica likums.
Valdībai ļoti patīk skatīties uz Eiroparlamentu un Latvijas likumus pielāgot ES direktīvām un regulām, bet tikai ne šajā gadījumā jo, lai rosinātu visas Eiropas iniciatīvu, regula nr.211/2011 nosaka normu – no visas Latvijas savācami vien 6 750 paraksti, turklāt elektroniski un bez maksas.
Neskatoties uz lielo pretspiedienu no Saeimas Juridiskā biroja un Tieslietu ministrijas puses, Centrālā Vēlēšanas Komisija nolēma: reģistrēt biedrības “Atvērtās pārvaldības partnerība Latvijā” rosināto likumprojektu, parakstu vākšanai.
Šī ir neatkarīga, nesaistīta ar partijām un ekonomiskiem grupējumiem pilsoniska iniciatīva.
„Latvijas Vēstnesī” ir 08.08.2014. izziņota parakstu vākšana. Pēc likuma noteiktas kartības mēneša laikā šo lēmumu vārēja apstrīdēt tiesā, bet tā ka tas nebija izdarīts parakstu vākšana var sākties pilna sparā.
Virkne cilvēku nepiekrīt, ka likvidē 1920. gadā Deklarācijas par Latvijas valsti pamatu (2. pantu) – “suverēnā vara pieder Latvijas tautai” – un grib parakstīties par 08.11.2012. grozījumu atcelšanu.
Lai atceltu tiesību ierobežojumus, viņiem jādodas pie jebkura notāra parakstīties par likuma grozījumu atcelšanu. Visu notāru sarakstu var atrast www.latvijasnotars.lv. Parakstīties var ari bāriņtiesā.
Vairāk informācijas par iniciatīvu www.atvertaparvaldiba.lv .

Informāciju sagatavoja
Eduards Grubevičs
www.grubevich.lv


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!