Raksts

Par vēlēšanām ASV


Datums:
04. novembris, 2008


Autori

Kārlis Streips


Labdien, lasītāji!Nu tā diena ir pienākusi. Šodien Amerikas Savienoto Valstu iedzīvotāji dosies uz iecirkņiem, lai ievēlētu nākamo ASV prezidentu, kā arī visu Tautas pārstāvju palātu un vienu trešo daļu ASV Senāta. Man rakstot ASV austrumkrastā ir pulksten 7.02 no rīta, tas nozīmē, ka iecirkņi jau veras vaļā. Tiesa, Ņuhempšīras štatā ir maza, maza pilsētiņa, Dixville Notch (nemaz nemēģināšu to latviskot), kurā ļaudis balso jau pirmajā mirklī pēc pusnakts (tas nav aizliegts). Kopā balsoja 21 Dixville Notch iedzīvotājs. Rezultāts: Baraks Obama 15, Džons Makkeins -- 6.

Turu visus iespējamos īkšķus par Obamu. Tas ir pirmkārt tāpēc, ka abu kandidātu starpā viņš visizteiktāk nav Džordžs Bušs, un Bušs jaunākais Amerikai ir bijusi nepārspējama traģēdija. Ir pat ļoti iespējams, ka viņš ieies vēsturē kā visu laiku vissliktākais ASV prezidents. Viņa avantūra Irākā ir izmaksājusi daudzus tūkstošus dzīvību, tajā skaitā tur gāja bojā arī trīs mūsu valsts iedzīvotāji. Viņš sev ir pievācis gandrīz diktatoriskas tiesības, kuras nav bijušas nevienam citam prezidentam, tajā skaitā tiesības smagi ierobežot ASV pilsoņu tiesības, apstiprināt spīdzināšanas izmantošanu “cīņā pret terorismu” u.c. Viņš ir sagrāvis ASV tautsaimniecību, kā arī savas valsts reputāciju visā pasaulē. Turu īkšķus par Obamu arī tāpēc, ka Makkeins kā savu kandidāti viceprezidenta amatam ir izvēlējies elpu aizraujoši nekvalificētu kandidāti, par kuru katru dienu no skapja gluži vai lec laukā skeleti. Ja ASV prezidents amatā esot nomirst, viceprezidents kļūst par prezidentu, ASV vēsturē tas ir noticis deviņas reizes, un doma, ka Sāra Peilina varētu kļūt par pasaules spēcīgākās lielvalsts prezidenti ir pietiekami atbaidoša arī viņas pārstāvētās Republikāņu partijas atbalstītājiem. Un treškārt, esmu lepns, ka Amerikas Savienotās Valstis ir pārvarējušas rasismu un ir gatavas valsts vadošajā amatā ievēlēt tumšādainu amerikāni. Tas ir ļoti, ļoti liels solis.

Protams, ir jau iespējams, ka Obama zaudēs, it īpaši, ja Republikāņu partija sekos iepriekšējos gados nodibinātajam piemēram un rupji krāpsies. Cita lieta, ka Obamas pārstāvētajai Demokrātu partijai šogad ir pietiekami daudz naudas, lai novērotājus izvietotu visur, tajā skaitā arī 2000. gadā apstrīdētajā Floridā. Ziedojis partijai esmu arī es.

Otrs lielais jautājums ASV vēlēšanās ir par to, vai ASV Senātā Demokrātu partija iegūs konstitucionālo vairākumu, proti — pietiekami balsis, lai varētu rīkoties kā vien partija vēlas. Tas, protams, nav bez bīstamības. Pagājušā gadsimtā Republikāņi vairākuma tiesības ASV Kongresā izmantoja ar milzīgu bezkaunību, Demokrātiem var būt vēlme atriebties. Taču nepieciešamība atbrīvoties no Buša “politikas” ir tik milzīga, ka esmu gatavs šo iespēju pieciest. Cita starpā ASV prezidents ar Senāta apstiprinājumu ieceļ valsts tiesnešus, tieši viņiem pieder pēdējais vārds par likumu. Bušam 2000. gadā bija iespēja nozagt vēlēšanas tāpēc, ka Augstākajā tiesā vairākums tiesnešu bija konservatīvu Republikāņu iecelti, un viņi visai Amerikai darīja zināmu, ka nav nepieciešams vēlēšanās saskaitīt visas balsis. Turklāt konzervatīvie tiesneši arvien vairāk rada draudus par to, ka Amerikā, piemēram, varētu atkal aizliegt abortus, kura rezultātā neskaitāmām sievietēm rastos milzīgas veselības problēmas. Nemaz nerunājot par man tuvām geju un lezbiešu tiesībām. Visu šo iemeslu dēļ ceru, ka nākamos pāris gadus Demokrāti varēs rīkoties spēcīgi un netraucēti.

Latvijai savukārt ir jāatceras, ka pirms vārdiem “Baraks Obama” un “Džons Makkeins” nāk vārdi “ASV prezidents.” ASV prezidents vienmēr aizstāvēs savas valsts intereses. Latvija amerikāņiem ir mazs pleķītis. Priecājas par mūsu valsts draudzību. Priecātos te redzēt godīgu valsts pārvaldi, nevis to korumpēto bandu, kura ir uzsēdusies valstij uz kakla patlaban. Bet varu apzvērēt, ka ASV prezidents par Latviju iedomājas reti. Obamas rokās varētu būt cita attieksme pret Afganistānu nekā Makkeina. Mums visiem ir jāinteresējas par to, kā ASV tiks galā ar savu finanšu krīzi, jo tā ietekmē arī mūs. Bet citādi Latvijai nav būtiski, kurš no viņiem abiem kļūs par ASV prezidentu. Būtiski tas ir amerikāņiem. Lai nu Obamam šodien veicas.

Jauku visiem dienu!


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!