Raksts

Neiecietība: klusa, bet efektīva


Datums:
23. marts, 2004


Autori

Deniss Hanovs


Foto: © EYHR-Net

Neiecietība ir klusa, bet efektīva. Tā atstāj pēdas un var skart jebkuru. Par iecietību vairāk runā, nekā dara. Piedāvātais Nacionālās programmas pret neiecietību projekts aicina mazāk runāt, bet vairāk darīt.

Īpašu uzdevumu ministra sabiedrības integrācijas lietās sekretariāts pirmdien atklāja publisko apspriešanu, kuras mērķis bija iepazīstināt sabiedrību ar Nacionālo programmu pret neiecietību. Publiskā apspriešana sākās ļoti emocionāli: “Vai tiešām mēs esam neiecietīgi?”, viens otram jautāja diskusijas dalībnieki un jau dažas minūtes vēlāk paši atbildēja: „Jā, mēs esam neiecietīgi”. Vairāki pētījumi, kas veikti ārzemēs un Latvijā, norāda, ka Latvijas sabiedrībā pastāv un nākotnē var attīstīties neiecietība pret dažādām etniskām grupām, reliģiskām minoritātēm un arī seksuālām minoritātēm. Rase, ādas krāsa, etniskā identitāte, valoda, seksuālā orientācija un vairākas citas pazīmes atšķir cilvēkus no vairākuma, padara tos par neiecietības objektiem un upuriem.

Programma pret neiecietību nav kārtējais ierēdņu produkts vai politiskās elites kaprīze. Kā sacīja Īpašu uzdevumu ministrs sabiedrības integrācijas lietās Nils Muižnieks, apkopojot diskusijas rezultātus: “Neiecietība, ja tā izpaužas darbībā, nav viedoklis vai noskaņojums, tā ir pārkāpums”. Ļoti bieži mēs identificējām sevi ar Eiropu. Publiskās apspriešanas laikā neviens nav apstrīdējis šo tēzi. Līdz ar tiesībām, priekšrocībām un jaunām iespējām, ko saņem Latvija, iestājoties Eiropas Savienībā, Latvijai jāuzņemas arī pienākumi sargāt visus iedzīvotājus neatkarīgi no viņu etniskās, reliģiskās vai seksuālās identitātes. Lai nodrošinātu tiesiskās garantijas minētām minoritātēm un izskaustu neiecietību, ir izstrādāta Nacionālā programma pret neiecietību. Vairākus mēnešus pie programmas strādāja pieredzējuši eksperti cilvēktiesību jomā, izglītībā, kultūrā, plašsaziņas līdzekļu eksperti, kā arī vairāku sabiedrisko organizāciju pārstāvji, kuri no savas pieredzes darba grupai sniedza informāciju par konkrētām neiecietības izpausmēm Latvijā – skolās, uz ielām, darba vietās. Kā viens skumjš pieradījums tam, ka neiecietība ir aktuālā problēma publiskās apspriešanas aizsākumā pirmdien tika nolasīts fragments no skinhedu draudu vēstules organizācijas AfroLat vadītājam Kristoferam Ejugbo.

Apspriešanas laikā noteikti tie mehānismi, kas ļauj realizēt programmā nospraustos uzdevumus un sasniegt programmas mērķus. Kas ir programmas mērķi?

  • veicināt iecietību Latvijas sabiedrībā un izskaust visas neiecietības izpausmes. Neiecietības izskaušana paredz arī neiecietības profilaksi, jo Latvijas sabiedrībā visai tuvā nākotnē kļūst sarežģītāka, fragmentārāka un daudzveidīgākā. Vai arī neiecietīgākā?
  • Programma ir paredzēta pieciem gadiem, un tās uzdevumi ir orientēti uz sabiedrības kompetences veidošanu daudzkultūru sabiedrībā. Nav noslēpums, ka pašreizējā situācijā Latvijā trūkst diskursa kultūras un daudzi nespēj apzināties esošo kultūru spektru. Neziņa ir pamats bailēm. Bailes baro naidu. Naidam vajadzīga vardarbība. Programmas mērķis ir pārtraukt šo ķēdi pašā sākumā – novērst cilvēku neziņu par blakus esošām kultūrām.
  • Mērķu īstenošana ir atkarīga no spējas iesaistīt programmas realizācijā pēc iespējas plašāku sabiedrības loku. Pirmdien diskusijā sarunu par iecietību uzsāka tradicionālo konfesiju pārstāvji, vecticībnieki un vairākas sabiedriskās organizācijas. Diskusija ir tikai sākusies. Darba grupas vīzija par programmu ir kompakts, precīzs dokuments ar konkrētiem uzdevumiem, atbildīgām organizācijām un skaidriem rezultātiem. Paralēli programmas izstrādei sekretariāts ir veicis vairākus pasākumus iecietības veicināšanai izglītības jomā, plašsaziņas līdzekļos.

Realitāte un vēlamais bieži atrodas pretrunā. Diskusija par Nacionālo programmu ir labs piemērs tam, ka dažādas sabiedrības grupas uzskata par vēlamu iecietīgu sabiedrību ar tiesiskām garantijām visām kultūrām, bet ekonomiskās un sociālās problēmas neļauj Latvijas sabiedrībai izvirzīt stratēģiskus mērķus un apzināties problēmas, kuru rezultāti būs jūtami tikai tālā nākotnē. Neiecietība ir klusa, bet efektīva. Tā atstāj pēdas un var skart jebkuru. Par iecietību vairāk runā, nekā dara. Piedāvātais programmas projekts aicina mazāk runāt, bet vairāk darīt.


Aptaujas par neiecietību Latvijā rezultāti

Diskriminācijas novēršanas likumprojekts

Nacionālā programma pret neiecietību. Projekts


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!