Raksts

Neatliekamie darbi


Datums:
09. decembris, 2015


Autori

Providus


Foto: Chad Routh

Rīcības plāns patvēruma meklētāju uzņemšanai Latvijā pieņemts. Kas vēl jādara, lai izveidotu efektīvu migrācijas un integrācijas politiku?

Noslēdzoties Rīcības plāna darba grupas darbībai, PROVIDUS apsveic Iekšlietu Ministriju un visas patvēruma meklētāju uzņemšanā iesaistītās iestādes ar veiksmīgi uzsākto darbu. Mēs arī atgādinām par atlikušajiem darbiem, lai panāktu nesadrumstalotas un efektīvas patvēruma, migrācijas un integrācijas politikas ieviešanu.

• Patvēruma un migrācijas politikas veidošanas un ieviešanas jomā joprojām pietrūkst koordinācijas. Kā uzsvēra konsultācijā par bēgļu uzņemšanu pilsoniskās sabiedrības pārstāvji, valsts līmenī nepieciešams izveidot migrācijas un integrācijas politikas koordinējošo iestādi (sekretariātu), kā arī vienas pieturas aģentūru – informācijas un valsts pakalpojumu centru trešo valstu valstspiederīgajiem un bēgļiem.

• Pārbaudīti integrācijas politikas mehānismi ir efektīvāki. Iesakām, veidojot bēgļu integrācijas politiku, izmantot atziņas no citu valstu integrācijas programmām, kas veiksmīgi strādā – īpaši mentoringa jomā.

Iesakām arī pēc iespējas plašāk iesaistīt mentoru lomā trešo valstu valstspiederīgos un bēgļus, kas jau kādu laiku dzīvo Latvijā un var palīdzēt citiem orientēties ikdienas dzīvē un veiksmīgi integrēties.

• Sabiedrības gatavība pieņemt cilvēkus no citām valstīm, kas šeit nonākuši kara, katastrofu vai darba roku trūkuma dēļ, ir svarīgs priekšnosacījums Latvijas dinamiskai attīstībai nākotnē.

Tāpēc nepieciešams atbalstīt dialogu par migrācijas jautājumiem ar sabiedrību un turpināt sabiedrības informēšanu par globālās migrācijas un demogrāfijas tendencēm.

Visi konsultācijā par bēgļu uzņemšanu (2015.gada 26.oktobrī) izstrādātie 22 priekšlikumi pieejami šeit (priekšlikumipdf).

Šis raksts ir izdots ar Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta un Latvijas valsts finansiālu atbalstu. Par raksta saturu atbild biedrība „Sabiedriskās politikas centrs PROVIDUS”.
Raksts sagatavots projekta „PROVIDUS – valsts partneris politikas plānošanas un veidošanas procesā” ietvaros.
Projektu finansiāli atbalsta Islande, Lihtenšteina un Norvēģija NVO darbības atbalsta programmas ietvaros.
NVO darbības atbalsta programma tiek finansēta ar Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta un Latvijas valsts finansiālu atbalstu.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!