Raksts

Lūgums „paturēt muti”


Datums:
10. novembris, 2007


Autori

Pēteris Timofejevs Henriksson


Sestdien Ibērijas-Amerikas valstu sammitā Spānijas karalis Huans Karloss uzkliedza Venecuēlas prezidentam Hugo Čavezam: „Kāpēc tu neturi muti?”Čavezs pirms tam bija nosaucis bijušo Spānija premjeru Hosē Mariju Aznaru par fašistu, jo viņš bija nosūtījis spāņu kareivjus uz Irāku. Pašreizējais spāņu premjers Hosē Luiss Rodrigess Zapatero (kurš cita starpā ir Aznara politiskais oponents) lūdza Čavezu ievērot vienkāršus pieklājības principus: „Jūs varat [kādam] radikāli nepiekrist, paliekot cieņas pilns.” Tomēr Čavezam ar to nepietika – viņš pārtrauca Zapatero runas vidū. Un tad arī karaļa pacietības mērs bija pilns.

Laikam nebūšu vienīgais, kuru pārsteidza Viņa Majestātes reakcija. Čavezam jau sen ir slikta slava kā debatētājam, kurš savulaik kādā runā nosauca ASV prezidentu par „velnu”. Laikam jau izsmalcinātāku retoriku no viņa nevarētu gaidīt. Tomēr es arī daļēji saprotu, ka karalim bija grūti klausīties izbijuša valsts apvērsuma rīkotāja (kurš uzurpē „demokrāta” lomu un biedrojas ar Fidelu Kastro) populistiskajā moralizēšanā par ārpolitiku, nepieklājīgi pārtraucot spāņu valdības galvu. Huans Karloss savulaik izpelnījās spāņu pilsoņu cieņu par savu stingro nosodījumu, kuru viņš veltīja apvērsuma mēģinājumam īsi pēc demokrātijas atjaunošanas Spānijā.

Nekļūstot „dzeltens” savu ziņu izlasē man personīgi šķiet, ka šis gadījums ir interesants vismaz divu iemeslu dēļ:

Šādi diplomātiskie incidenti notiek pārāk reti, tādēļ tie ir interesanti per se. Man liekas, ka ir pāragri spriest par tā sekām. Vai Huana Karlosa rīcība var tikt pielīdzināta šarlatāna atmaskošanai un mēs būsim liecinieki Venecuēlas prezidenta turpmākam diplomātiskās autoritātes sarukumam? Vai šis incidents vienkārši tiks aizmirsts spāņu valodā runājošo valstu draudzības vārdā? Tāpat manā skatījumā tas bija cēli no Zapatero puses aizstāvēt sava politiskā oponenta cieņu un godu, iebilstot pret Čaveza retoriku.
Manuprāt, jebkuras diskusijas pamatā ir cieņa pret savu sarunas partneri – vai tas būtu valsts galvu starpā, sarunā uz ielas vai komentējot bloga ierakstus. Pretējā gadījumā komunikācijai nav jēgas. Ko darīt ar indivīdiem, kuri nerespektē pieklājības normas? Ignorēt? Bet nepieklājīgais sarunas partneris var izlikties nesaprotot šādu klusumu un noturēt to par atbalstu viņa rīcībai… „Palūgt paturēt muti”, kā to darīja spāņu monarhs?

Jebkurā gadījumā gribētu pasvītrot, ka šis incidents varētu kļūt par lielisku mācību stundu diskusiju mākslā, lai nenomelnotu savus politiskos pretiniekus.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!