Raksts

Laulība visiem


Datums:
01. aprīlis, 2009


Autori

Pēteris Timofejevs Henriksson


Šodien sešas no septiņām Zviedrijas parlamentā pārstāvētajām partijām nobalsoja par izmaiņām likumā, kas definē laulību - no 1. maija laulība nozīmēs savienību divu indivīdu starpā, neatkarīgi no viņu dzimuma. Līdz ar to Zviedrija pievienosies tām četrām Eiropas valstīm, kas jau ir pieņēmušas līdzīgus likumus - Nīderlande, Beļģija, Spānija un Norvēģija. Ārpus Eiropas paplašinātā laulības definīcija eksistē jau Kanādā, Dienvidāfrikā un dažos ASV štatos (Konektikutā un Masačūsetsā).

Tīri personīgi man ir prieks, ka šo lēmumu pieņēma pēc Konservatīvās partijas vadītās koalīcijas valdības iniciatīvas. Tas nozīmē, ka modernam konservatīvismam nav nekāda sakara ar neiecietību un aizspriedumainību. Dažiem Austrumeiropas politiķim to nāktos likt aiz auss.

Tīri personīgi man tas nozīmē, ka manas līdzšinējās partnerattiecības, kuras es noslēdzu pirms diviem gadiem juridiski tagad tiks sauktas par laulību. Līdz ar to Zviedrijas valsts būs izdzēsusi pēdējo legālās segregācijas zīmi, kas pastāvēja līdz šim. Ņemot vērā, ka esmu izbaudījis arī sabiedrības un īpaši dažu politiķu attieksmi Latvijā, protams, ka Zviedrijas politiķu rīcība man šķiet vienkārši pasakaina. Bet, ja godīgi, tad man liekas, ka tas ir pats par sevi saprotams, ka visiem ir vienādas tiesības noslēgt laulību ar to cilvēku, kuru Tu mīli. Galu galā mēs visi esam cilvēki un mums visiem ir tiesības uz cilvēka cienīgu attieksmi.

Papildinājums: kopumā par nobalsoja 261 parlamentārieši (87%), pret 22 (7%), bet atturējās 16 (6%).


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!