Raksts

Kota televīzija


Datums:
22. septembris, 2011


Autori

Dita Arāja


Drīz, pavisam drīz lielais mērķis būs sasniegts - Latvijas televīzijā (LTV), ko uztur par nodokļu maksātāju naudu, būs palikuši vairs tikai pirktie sižeti, ziņas par lielākajiem saplākšņiem un zvēriņiem un lēti seriāli.

Un būtībā politiski ieceltais LTV vadītājs Edgars Kots “politisko” mērķi būs sasniedzis – LTV būs novājināta un faktiski iznīcināta.

Šo sezonu LTV sāka bez Jāņa Dombura. Varam pieņemt, ka pēc 10 ētera gadiem tiešām vajadzēja kaut ko mainīt. Bet LTV nespēja vai, pareizāk sakot, negribēja konstruktīvi runāt un vienoties ar Domburu, ko darīt, lai LTV debates būtu citādākas – lai skatītājiem būtu labums. Nekā – paldies, mums Domburu nevajag, lai staigā, kur nu pats vēlas! Tagad ir nākamais solis – Streips arī patriekts ar visu savu “Skatu no malas”. To arī Kotam nevajag. Iemesls – rupji vārdi ēterā. Pati tajā raidījumā piedalījos un pati iekšēji sarāvos, kad Kārlis ZZS nosauca vārdā, ko es noteikti publiski nebūtu atļāvusies. (Lai gan būtība jau no tā nemainās – ZZS ir un paliek pērkama Lemberga kabatas partija, ko Kārlis nosauca “tautas” valodā).

Es neatbalstu rupjus izteicienus – manuprāt, žurnālistiem tādus lietot nevajadzētu. Bet būtība ir pavisam cita – Kots un politiskie ielikteņi Nacionālajā elektronsiko plašsaziņas līdzekļu padomē (NEPLP) to vien gaida, lai izrēķinātos ar kādu netīkamu žurnālistu. Kādu, kurš kritizē politiskās partijas, kurām kalpo cilvēki, kas pārvalda un pārrauga sabiedriskos (?) medijus. Sods Streipam ir nesamērīgs. Varēja būt, piemēram, brīdinājums vai rājiens, bet ne jau atlaišana. Un vēl mazāk – raidījuma likvidēšana. Ko tad Kots liks šo debašu vietā? Atkal kādas intervijas, ko vada tādi “neaptraipījušies profesionāļi” kā Egils Zariņš un Edvīns Inkēns? Vai varbūt kādu nopirktu sižetu par Latvijas ražotāju sasniegumiem? Vai arī kādu lētu meksikāņu raudamgabalu, jo pašmāju seriālu Kots pavisam viegli atdeva TV3.

Vienīgais, no kā Kots, visticamāk, nešķirsies nekad un nemūžam, ir nožēlojamie Ventspils apmaksātie šovi. Vienu tādu šis ieliktenis neupurēja pat 28. maija vakarā pēc rīkojuma Nr. 2. Kota līdzinieks Ēķis savā TV gan uzreiz uzrāva tiešraidi ar “analīzi LNT stilā”, bet tomēr – operatīvi reaģēja. Kamēr Kots atļāva LTV tiešraidē izgorīties mazajam hūtes vīriņam, it kā valstī bez Ventspils pasākumiem nekas cits nebūtu noticis.

Vai mums ir vajadzīga tāda sabiedriskā televīzija? Protams, ka nē! Jau tagad, kā pārliecinājies mans kolēģis, kas pētī TV skatīšanās paradumus, daļa studējošo jauniešu uzskata, ka sabiedriskā TV ir TV3, jo tā “raida visiem”. Ko tajā laikā dara Kots un Co? Izdabā Lemberga un Co politiskajām interesēm. Un priekā berzē roķeles, kad arvien vairāk un vairāk skatītāju pasaka – paldies, šāda LTV mums nav vajadzīga! Mērķis sasniegts – politiķiem nav vajadzīga sabiedriskā TV, kas viņus uzrauga un prasa no viņiem atbildību. Bet ir vajadzīgs klēpja runcis, kas murrā un rokā nekož. Kots savu uzdevumu pilda lieliski.

Bet te jāatminas, ka Kots ir atbildīgs NEPLP priekšā. Pagaidām NEPLP stūri groza Dace Buceniece, ko savulaik NRTVP izvirzīja nu jau mirusī Tautas partija, un mans kādreizējais žurnālistikas pasniedzējs Ābrams Kleckins, kura “izcelsmes” partija ir Saskaņas centrs. Šai (polit)padomei pilnvaras beidzas nākamgada sākumā. Un tad būs jautājums, kā tiks ievēlēta jaunā NEPLP? Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likums nosaka, ka NEPLP kandidātus, konsultējoties ar biedrībām un nodibinājumiem, kas darbojas plašsaziņas līdzekļu, izglītības, kultūras, zinātnes un cilvēktiesību jomā, izvirza Saeimas Cilvēktiesību komisija. Mēs pagaidām nezinām, kāda būs jaunā Saeimas Cilvēktiesību komisija, nezinām, kas to vadīs un kā notiks konsultēšanās ar jomā zinošajām NVO. Tāpēc šī atkal būs Saeimā ievēlēto partiju atbildība – vai nu kārtējo reizi padomē iecelt sev izdevīgus ielikteņus, vai tomēr lauzt šo principu un pārtraukt NEPLP politisko ietekmēšanu. Diemžēl man nav ilūziju, ka partijas atteiksies no politiskās ietekmes NEPLP. Pārāk vilinoša ir iespēja diriģēt žurnālistus.

Un arī sabiedrība ir absolūti neprasīga. Vai kāds ir satraucies par to, ka no LTV sistemātiski pazūd profesionāli žurnālisti? Vai kāds ir satraucies par LTV zemo līmeni? Pat pie NEPLP nodibinātajai Sabiedriski konsultatīvajai padomei nekas līdz šim nav bijis sakāms. Arī es esmu šajā padomē – kopā vēl ar pāris kolēģiem pārstāvu profesionālo atzaru. Taču, kā liecina šīs padomes organizēta aptauja, tad lielākā daļa sabiedriskās padomes locekļu par LTV un Latvijas Radio lielākajām problēmām uzskata gramatikas kļūdas žurnālistu valodā un ilgojas pēc ezotēriskiem raidījumiem, bet nepavisam nesatraucas par to, ka Latvijas sabiedriskos (?) medijus ir totāli novārdzinājis politiskais spiediens. Mediju profesionāļi šajā padomē paliek mazākumā. Un tas tikai apliecina, ka Kleckins un Buceniece ap sevi savākuši izdevīgus cilvēkus un sabiedrisko padomi uzradījuši ķeksītim, lai ērti varētu atsaukties uz “tautas balsi”. Vēl viena iespēja – beidzot žurnālistu kopienai – vismaz Latvijas Žurnālistu asociācijai – protestēt pret Kota patvaļu LTV.

Vakar Domburs, šodien Streips, rīt vēl kāds. Un LTV paliks tikai tie, kas smaida un klausa Kota pavēlēm. Bet šai televīzijai pirmām kārtām ir jāieklausās tajā, ko grib sabiedrība. Taču tā arī diemžēl ir aizmirsusi, ka tai ir tiesības gribēt kvalitāti, ne tikai no Ventspils pārraidītus šovus ar, visticamāk, valsts nozadzēju galvenajā lomā.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!