Pētījums

Korupcijas °C. Pārskats par korupciju un pretkorupcijas politiku Latvijā. 2009. gada pirmais pusgads


Gads:
2009
Organizācija:
PROVIDUS


Autori

Ieva StrodeIndra DedzeValts Kalniņš


Šajā izlaidumā profesors Juris Rozenvalds plašākā eiropeizācijas un demokratizācijas kontekstā parāda, ka attieksmē pret vairākiem demokrātijai svarīgiem jautājumiem Latvijas iedzīvotājiem raksturīgā politiskā kultūra ir salīdzinoši tuva tādām postpadomju valstīm kā Ukraina un Gruzija, kur demokrātiskās institūcijas ir ievērojami vājākas nekā pie mums.

Trauksmes cēlāji – cilvēki, kas ziņo par savā darba vietā novērotu nelikumīgu vai neētisku rīcību – bieži cieš no represijām un kolēģu nosodījuma. Ministru kabinetā ir iesniegta koncepcija, kurā paredzētie risinājumi vērsti uz to, lai veicinātu ziņošanu un institūciju vadītājiem noteiktu pienākumu aizsargāt ziņotājus. Diāna Kurpniece raksturo Latvijā raksturīgās problēmas, ārvalstu pieredzi un iespējamos problēmas risinājumus.

Savukārt Indra Dedze un Ieva Strode apraksta pētījuma rezultātus, cik bieži un kādam nolūkam vecāki veic maksājumus skolās, neraugoties uz to, ka valsts apņēmusies garantēt bezmaksas izglītību, un kādas problēmas šie maksājumi izraisa.

pdf Korupcijas °C (1.18 MB)

pdf Papildinājums. Vecāku maksājumi skolām starptautiskajā kontekstā (122.94 KB)

Publikācija sagatavota ar Sorosa Fonda Latvija finansiālu atbalstu


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!