Raksts

Kāpēc vēlēt?


Datums:
12. septembris, 2011


Autori

Dace Akule


Pēc piecām dienām visiem Latvijas pilsoņiem būs iespēja izteikt savu vērtējumu šī brīža politisko partiju piedāvājumam, ietekmējot Latvijas nākotnes virzību ne tikai tiem trīs gadiem, kas lemti 11.Saeimas darbam, bet arī tālāk. Jo pa trim gadiem var gan daudz sasniegt, gan daudz sabojāt arī ilgtermiņā.

Tomēr kopš 28.maija, kad Latvijas prezidents iniciēja referendumu par 10.Saeimas atlaišanu, daļa sabiedrības ar dažādiem argumentiem saka – mēs neticam, viss paliks pa vecam. Centīšos atbildēt uz dažiem no šiem argumentiem, cerot par piedalīšanos vēlēšanās pārliecināt vismaz vienu lasītāju.

1. Viens no visvairāk dzirdētajiem argumentiem ir – ka neesot par ko balsot, jo neesot īsti ko izvēlēties. Par tām politiskajām partijām, kas kaut reiz jau bijušas Saeimā, nevarot balsot, jo tie neko labu neesot padarījuši. Vēl vairāk – ja balsosim par tiem pašiem, kas jau bija pārstāvēti 10.Saeimā, tad lēmums šo parlamentu atlaist ir bijis lieks. Bet vienīgā jaunā partija, kurai reitingi dod pamatu cerēt uz iekļūšanu Saeimā, viena pati neko nevarēs mainīt. Mudinājums cerēt uz jaunu sākumu esot skaists, bet nereāls.

Cilvēks, kas tā domā, vai nu nekad dzīvē nav pieredzējis – vai atsakās atzīt – ka cilvēki spēj mainīties un mainās. Pirms gada Saskaņas Centrs domāja, ka ir pieņemami deputātam nezināt latviešu valodu, bet šoreiz Valēriju Kravcovu kandidātu sarakstos neredzam. Pirms gada Vienotība izvēlējās Iekšlietu ministres amatu vēlreiz uzticēt Lindai Mūrniecei, kurai vēlētāji nebija uzticējuši deputāta mandātu 10.Saeimā. Šoreiz L.Mūrnieci kandidātu sarakstos neredzam. Es pirms četriem gadiem protestēju pret Valda Zatlera ievēlēšanu, bet pamazām kļuvu par cilvēku, kas viņa darbu prezidenta amatā vērtē pozitīvi. Tātad, mainīties varu ne tikai es, bet arī citi.

Tas nozīmē, ka 10.Saeimas atlaišanai būs bijusi jēga arī tad, ja daļa agrāko parlamentāriešu vārdus un uzvārdus redzēsim ievēlēto 11.Saeimas deputātu sarakstā. Daži šādu iznākumu ātri norakstīs tikai uz īso vēlētāju atmiņu. Es domāju, ka daļēji tas būs vēlētāju vērtējums tām izmaiņām, kas politiķos ir notikušas pēdējo mēnešu laikā, kā arī liels uzticības avanss par solītajām izmaiņām nākotnē.

2. Cits iepriekšējā argumenta atzars ir – neesot par ko vēlēt, jo neviena politiskā partija nav perfekta un pat jaunajam piedāvājumam – Zatlera Reformu partijai – var atrast kļūdas.

Protams, tas tā ir. Bet atbildēt uz šo argumentu diemžēl visīsāk var ar banālo ‘neviens nav perfekts’ – es arī nē. Tas nav mēģinājums pateikt, ka nav jācer uz labāko. Tas ir atgādinājums vēlētājiem, ka politiķi arī ir cilvēki, kas pieļauj kļūdas, tāpat kā ikviens no mums. No politiķiem nevajag gaidīt pārcilvēcisku perfektumu, bet gan prasīt atskaitīšanos, kļūdu atzīšanu un labošanu, piemēram, ar konkrētiem Saeimas deputātiem un ministriem sazinoties caur portālu Gudras galvas.

Izvēloties sev pieņemamāko politisko partiju, manuprāt, nav jāmeklē cilvēki, ar kuriem mēs būtu gatavi iet cauri ūdenim un ugunīm vai pārcelties uz vientuļu salu. Vēlēšanas nav potenciālo ģimenes locekļu, dzīvesbiedru un draugu konkurss. Izvēlēties sev pieņemamāko politisko partiju, manuprāt, ir jāvērtē partiju programmas, līdzšinējā darbība un spēja piedāvāto īstenot – ne tikai pieredze un zināšanas, bet arī iespēja būt valdībā. Turklāt, tad, kad izvēlēts savs saraksts, svarīgi izvērtēt arī kandidātus, lai zinātu, kam likt plusiņu, kuru izsvītrot. Te var noderēt rīks “Pielako partiju“, kas ļauj katram vēlētājam salīdzināt savu viedokli svarīgos jautājumos ar kandidātu nostājām.

3. Vēl viens populārs arguments ir – cīņa par tiesiskumu un naudas ietekmes samazināšanu Saeimā (kas galu galā bija Saeimas atlaišanas mērķis) būs izgāzusies, ja parlamentā būs pārstāvēta vismaz viena partija, kas cieši saistīta ar tā sauktajiem oligarhiem.

Tiem, kas tā domā, rokas nolaižas arī, redzot reitingus, ka daļa vēlētāju atbalstīs Zaļo Zemnieku Savienību, kuras premjera kandidāts ir smagos noziegumos apsūdzētais Ventspils mērs Aivars Lembergs.

Taču reitingi arī liecina par ko citu. Cits tā sauktais oligarhs Ainārs Šlesers un viņa Šlesera Reformu Partija LPP/ LC šobrīd, iespējams, dreb par 5% barjeras nepārkāpšanu. Turklāt, cits tā sauktais oligarhs Andris Šķēle un Tautas Partija šajās vēlēšanās vispār nepiedalās un uzsākusi partijas likvidāciju.

Tas nozīmē, ka šo ietekmīgo cilvēku loma politikā jau ir samazinājusies, kas jau ir panākums. Turklāt priecīga vēsts ir arī viennozīmīgā atbalsta savam premjera kandidātam samazināšanās ZZS iekšienē.

Tajā pat laikā cīņu par naudas ietekmes mazināšanu politikā nevar vērtēt tikai pēc konkrētu politisko spēku esamības vai neesamības parlamentā. To jāvērtē arī caur jau pieņemtajiem likumiem – partiju finansēšanu no valsts budžeta (kas sāksies 2012.gadā) un tikko ieviesto kriminālatbildību par nelikumībām partiju finansējumos.

Tās visas ir labas ziņas tiem, kas tic tiesiskumam un labai pārvaldībai.

4. Pēdējais arguments, kam gribu pievērsties – ka viena balss neko nevarot izmainīt un tāpēc konkrēti man piedalīties vēlēšanās nav svarīgi.

Gluži pretēji! Ja kāds vēlēšanās nepiedalās, viņš ļaus, lai turpmākos 3 gadus lēmumus, kas ietekmēs arī viņa personisko labklājību, pieņems citu izvēlētie politiķi. Ja kāds vēlēšanās nepiedalās, viņam nav tiesību prasīt no politiķiem atskaitīšanos, jo viņš politiķiem nav devis mandātu pārstāvēt savas intereses. Viņš ir izvēlējies stāvēt malā un pieņemt pārējo vēlētāju izteikto izvēli, pārējo vēlētāju noteikto dienas kārtību.

Kāds teiks – bet ir tik grūti ticēt, ka ir vērts piedalīties, un uzskaitīs dažus no jau pieminētajiem un nepieminētajiem argumentiem. Jā, viegli varbūt nav. Būt pilsonim nozīmē ne tikai tiesības, bet arī pienākumus. Bet varbūt ir vērts paskatīties uz šīm grūtībām plašākā kontekstā – mūsu senči un vecākā paaudze ir izcīnījusi Latvijas neatkarību. Viņi cerēja uz to brīvību, kas mums šodien ir. Vai mēs tagad šajās grūtībās nolaidīsim rokas un neizdarīsim šo salīdzinoši vieglo pilsoņa darbu?


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!