Raksts

Kalvītis ar automātiski lādējamu šaujamieroci


Datums:
10. decembris, 2007


Autori

Rita Ruduša


[i]"Šonedēļ notikušās Ministru prezidenta Aigara Kalvīša (TP) vizītes laikā pie Valsts prezidenta Valda Zatlera valsts vadītājs Kalvītim pasniedzis atvadu dāvanu - revolveri, šovakar vēstīja TV3 ziņu raidījums "Nekā personīga". Šaujamieroča marku Valsts prezidenta kanceleja tur slepenībā, argumentējot, ka tas ir valsts noslēpums." LETA[/i]

Aigara Kalvīša ieroču arsenāls ir papildināts ar slepenas markas pistoli. Līdz šim bija tikai bise, kuru dāvinājis Jeļcins, bet bise, ziniet, ir tāds neparocīgs šaujamais, jo process nav automatizēts un tāpēc nevar ātri reaģēt, kad tuvojas vairāk nekā viens ienaidnieks. Savukārt revolveris/pistole ir “individuāls automātiski lādējams šaujamierocis tuvu mērķu iznīcināšanai”. Re, cik ērti, nav pēc katra sašautā mērķa jāpārlādē. Tagad Kalvītis, Aigars Kalvītis varēs to no rīta pielādēt un visu dienu nēsāt līdzi, juzdamies droši, jo aptverē būs vismaz pusducis patronu “tuvo mērķu iznīcināšanai”. Interesanti, kādu mērķu?

Šķiet, ka pats šādas dāvanas došanas un pieņemšanas fakts ne devējam, ne saņēmējam neizraisa nekādus jautājumus un nepatīkamas sajūtas.Jo šaujamierocis ir gluži dabisks aksesuārs Latvijas mačiskajā politiskajā elitē. Ar pistoli kabatā staigāja (un to lika lietā) Juris Bojārs. Īpašas attiecības ar šaujamieročiem ir arī Einaram Repšem. Un arī Visvaldim Lācim, kurš intervijā Latvijas avīzei stāstīja: “man ir šaujamā pistole. Pašreiz es to neņemu līdzi, bet, ja mani ievēlēs Saeimā, tad nēsāšu. Var būt, ka es paspēju izšaut pirmais”.

Pistole, protams, ir dabisks turpinājums retorikai par “kvaukšķiem”, kampaņām pret neērtām tiesībsargājošo institūciju amatpersonām, aizmuguriski pēc vajadzības piegrieztiem likumiem, zoodārzā atrastiem prezidentiem, kriminālnoziegumos apsūdzētu amatpersonu sēdēšanai oficiālos amatos un visām pārējām tagadējās varas “stāviet pie ratiem!” attieksmes izpausmēm. Politiķim jābūt stipram, viņš nedrīkst ietekmēties “no kaut kādas sišanas pa muguru ar lietussargu” ,jo, “katrreiz, kad tu pierādīsi savu gļēvulību, tu nākamajā gājienā dabūsi vēl vairāk”, Nuja,ar lietussargu pret šaujamieroci stāties būs grūti.

Es,protams, pārspīlēju. Un patiesībā nedomāju, ka Aigars Kalvītis turpmāk pārvietosies pa Rīgu ar bisi vienā un pistoli — otrā rokā.Iespējams,viņš šos šaujamieročus vispār nekad neliks lietā (lai gan mēdz teikt, ka pielādētam ierocim kaut kad ir jāizšauj) un vienkārši turēs mājās pie sienas, laiku pa laikam notraušot putekļus. Taču šodien — 2007.gadā, kad valdošā elite ir zaudējusi uzticību tieši tādēļ, ka ir konsekventi pieturējusies pie principa “būt stipriem” un nerēķināties ar “kvaukšķiem”, šāda dāvana šķiet vismaz bezgaumīga.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!