Raksts

Ironiska nominācija?


Datums:
27. novembris, 2009


Autori

Pēteris Timofejevs Henriksson


Varbūt, ka tikai man šķiet, ka Hosē Manuela Barozu lēmums piešķirt latviešu komisāram Andrim Piebalgam atbildību par attīstības sadarbību ir nedaudz ironisks. Atklāti sakot, es nezinu, vai man vajadzētu raudāt vai smieties…

Latvija ir viena no tām jaunajām Eiropas Savienības dalībvalstīm, kurai ir lielas problēmas izpildīt dalībvalstu apņemšanās paaugstināt attīstības sadarbības finansējumu un palīdzības kvalitāti. Pagājušajā gadā tika nolemts samazināt Latvijas bilaterālās attīstības sadarbības budžetu par simts procentiem! Tieši tā, Latvijai nav sava neatkarīga attīstības palīdzības politika, mēs tikai veicam mūsu obligātās iemaksas starptautiskajās finansu institūcijās un Eiropas Savienībā.

Protams, ka Latvijas attīstības politikas neesamību var motivēt ar ekonomisko krīzi valstī.

Barozu lēmumu var skaidrot ar vēlēšanos uzmundrināt jaunās dalībvalstis neatpalikt. Galu galā Piebalgs taču bija atzīts esam par vienu no efektīvākajiem komisāriem pagājušajā Eiropas Komisijas sastāvā. Latvija, tāpat kā citas jaunās dalībvalstis, savulaik apņēmās palielināt savu attīstības sadarbības budžetu līdz pat 0,34% līdz 2015. gadam. Neesmu vienīgais, kuram šķiet, ka tas ir pilnīgi nereāli šobrīd. Cita lieta ir, ka Piebalga izraudzīšana par attīstības sadarbības komisāru varētu paaugstināt attīstības sadarbības profilu Latvijas ārpolitiskajā stratēģijā. Galu galā kvantitāte nav vienmēr galvenais, ja kvalitāte finansiāli maziem projektiem ir teicama. Tas ir, ja šie mazie attīstības sadarbības projekti rada paliekošu pozitīvu efektu jaunattīstības zemēs.

Protams, ka Piebalga izraudzīšana var arī nozīmēt, ka attīstības sadarbība ir zaudējusi savu atraktivitāti Barozu acīs, ka viņš šo portfeli piešķir jaunas un attīstības sadarbībā nepieredzējušas valsts pārstāvim. Tomēr tā būtu ārkārtīgi nelabvēlīga un teju vai skaudīga interpretācija. Eiropas Savienība ir un paliks lielākais attīstības donors pasaulē un Piebalga izraudzīšana iespējams nozīmē, ka Latvija beidzot tiks pamanīta arī Trešās pasaules zemēs.
Atliek tikai vēlēt komisāram veiksim darbā!


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!