Raksts

Enerģijas koncentrēšanās


Datums:
27. jūnijs, 2003


Autori

Aivars Ozoliņš
Pauls Raudseps
Sarmīte Ēlerte


Diena, 19.06.2003.

Medijiem patīk pretstatīt divas jūsu fotogrāfijas — pirms četriem gadiem, ievēlēšanas priekšvakarā, un šodien. Ārējās izmaiņas ir viegli pamanāmas, bet vai jums šķiet, ka esat arī iekšēji mainījusies? Vai esat atklājusi kaut ko jaunu par sevi?

Iekšēji varbūt esmu mainījusies tādā veidā, ka katram, kas ir bijis prezidents, tas ir bijis augstu prasību laiks, kas viņu noteikti izmaina. Vai kāds ir skrējis maratonu vai ko citu darījis, kas prasa lielas pūles un ieguldījumu — tādā ziņā, jā, godīgi jāsaka, ka cilvēks ir mainījies. Kas attiecas uz ārējo tēlu, tad tā bija vienkārši sagadīšanās. Man bija teikts, ka vēlēšanas tiktāl nonākšot sestdien, un man agri no rīta sestdien bija sarunāts randiņš ar frizieri, un biju domājusi arī mazliet citādi apģērbties. Bet, tā kā bija milzīgs karstums un es strādāju septītajā stāvā zem jumta Latvijas institūtā, aizgāju uz darbu pēc iespējas vieglāk tērpta un todien vēl, kā jau godīgs un atbildīgs pilsonis, pilnvērtīgi nostrādāju. Lietas sakustējās mazliet ātrāk, nekā biju paredzējusi.

Katrā ziņā tā ir bijusi pašizaugsmes izdevība un iespēja, un kā tādu es to būtībā arī pieņēmu. Uzņemties šādu darbu nozīmē sev uzlikt disciplīnu, pienākumus, atbildību, saprast, ka tu esi publiskās uzmanības centrā. Būt gatavam dienu un nakti atbildēt pa telefonu kā prezidentam, dzīvot un rīkoties kā prezidentam. Tas prasa mobilizāciju — intelektuāli, emocionāli — tas, ko austrumos pazīst kā kī enerģijas savākšanu kopā. Jaunībā universitātē Toronto mums lika kopēt ķīniešu tušas zīmējumus vienā rāvienā, kā ķīnieši veic kaligrāfiju. Tas prasa milzīgu iekšēju savākšanos, enerģijas koncentrēšanu. Es vēlāk izlasīju, ka visai enerģijai ir jābūt otas pašā galā un lai būtu absolūta kontrole pār to, kas notiek. Prezidenta amats man ir šāda enerģijas koncentrēšana vienā punktā.

Pirms četriem gadiem, kad stājāties pildīt prezidenta pienākumus, lielie mērķi, uz kuriem koncentrēt visu enerģiju, bija skaidri — Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā un NATO. Tie ir gandrīz sasniegti. Kas tagad ir Latvijas lielie ārpolitiskie mērķi, uz kuriem būtu jākoncentrējas?

Es nezinu, vai varam teikt, ka tie jau sasniegti. Ir sasniegts viens ļoti nozīmīgs posms, kas bija uzaicināšana….

Pilnu “Dienas” raksta tekstu lasiet šeit.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!