Pētījums

Cilvēktiesības Latvijā 2001. gadā


Gads:
2002


Autori

Providus


ZIŅOJUMA ANOTĀCIJA

Latvijas Cilvēktiesību un etnisko studiju centrs (LCESC), kas ir Starptautiskās Helsinku Cilvēktiesību federācijas dalīborganizācija sagatavojis savu ikgadējo pārskatu par aktuālākajām problēmām un sasniegumiem cilvēktiesību jomā Latvijā 2001. gadā. Kā aktuālākās problēmas pārskatā minētas lielais neizskatīto lietu skaits tiesās un ar to saistītie ilgie pirmstiesas apcietinājuma termiņi, kas tāpat kā iepriekšējos gados uzskatāmas par aktuālākajām cilvēktiesību problēmām 2001. gadā. Pērn bažas turpināja izraisīt arī valodas politika un tās radītās sekas mazākumtautību tiesību jomā, kā arī tiesību uz privāto dzīvi un vārda brīvības jomā. Savukārt kā galvenie panākumi vērtēti jaunā Darba likuma pieņemšana un vairāku pasākumu īstenošana, lai veicinātu Latvijas lielās nepilsoņu daļas naturalizāciju. 2001. gadā svarīgāki kļuvuši arī juridiskie mehānismi cilvēktiesību aizsardzībā, jo Eiropas Cilvēktiesību tiesa sāka izskatīt no Latvijas iedzīvotājiem iesniegtās sūdzības, kā arī Latvijas Satversmes tiesa sāka izskatīt indivīdu iesniegtās sūdzības. Pārskatā sniegta arī informācija par gada laikā LCESC izskatītajām sūdzībām un konsultācijām, kā arī pārskats par LCESC aktivitātēm 2001. gadā.

Ziņojuma teksts pieejams latviešu un angļu valodās.

(Cilvēktiesības Latvijā 2001. gadāpdf) (PDF, 223 KB)
(Human Rights in Latvia in 2001pdf) (PDF, 219 KB)


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!