Pētījums

Ceļā uz sociālo saliedētību un labklājību. Pārskats par izglītību Latvijā 2000. gadā


'Ceļā uz sociālo saliedētību un labklājību.

Pārskats par izglītību Latvijā 2000 ir pirmais šāda veida izglītības politikas analīzes dokumentu krājums. Tajā aplūkotas vairākas izglītības sistēmā 2000. gadā aktuālas un Latvijas sabiedrībai būtiskas tēmas, tajā skaitā augstākās izglītības finansējums un attīstības tendences, mazākumtautību izglītības reforma, skolotāju loma izglītībā, darba tirgus saikne ar izglītību Latvijā. Pārskats nepretendē uz visu aktuālo un sasāpējušo jautājumu pārskatu un analīzi, taču uzrāda kopējās attīstības iezīmes. Šī dokumenta mērķis ir ne tikai analizēt esošo situāciju, bet piedāvāt konkrētus problēmu risinājumus, paredzot sabiedrības iesaisti valsts un pašvaldību politikas ietvaros. Autori uzskata, ka šāda pieeja ir demokrātiska lēmumu pieņemšanas procesa pamats.

Pārskats sastāv no divām daļām – kopsavilkuma un rakstu krājuma.

Kopsavilkums koncentrēti apraksta problēmas pamatskolās un vidusskolās, arodizglītībā, augstākajā un pieaugušo izglītībā. Tas iztirzā mācību valodu jautājumus skolās un zinātnisko pētniecību izglītības jomā, ka arī jautājumus saistītus ar skolotāju situāciju Latvijā. Nobeigumā ir doti ieteikumi uzlabojumiem katrā jomā. Kopsavilkuma redaktori ir Guntars Catlaks, Indra Dedze, Kārlis Krēsliņš un Stīvens Heinemans.

Rakstu krājums sastāv no atsevišķiem pētījumiem, kas apskata šādas jomas:

Augstākās izglītības attīstības tendences
Pētījumi izglītībā
Skolotāji izglītības sistēmā
Mazākumtautību izglītība Latvijā
Izglītība un darba tirgus

Rakstu krājuma autori ir Baiba Rivža, Rita Kaša, Zane Loža, Ginta Tora, Inta Jaunzeme, Ināra Popova, Signe Āboltiņa, Ieva Strode, Andrejs Geske, Andris Grīnfelds, Andris Kangro, Mārīte Seile, Dainuvīte Blūma, Dace Namsone, Elmārs Vēbers, Natālija Rogaļeva, Bronislavs Zeļcermans, Mārtiņš Krieviņš, Māris Mārtiņš Lesiņš, Diāna Pauna, Kārlis Krēsliņš, Aleksejs Šņitņikovs, Sanita Vanaga, Anita Jākobsone, Stīvens Heinemans.

Ceļā uz sociālo saliedētību un labklājību. Pārskats par izglītību Latvijā 2000. gadā

Kopsavilkums (Kopsavilkums LVpdf))

Rakstu krājums ((Rakstu krajumspdf))

A Passport to Social Cohesion and Economic Prosperity. Report on Education in Latvia in 2000

Executive summary (Kopsavilkums engpdf))

Collection of Articles ((Rakstu krajumspdf)


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!