Pētījums

Baltijas valstu darbaspēka migrācija: pieredze un perspektīvas


Gads:
2009
Organizācija:
Latvijas Universitāte


Autori

Providus


Joprojām ļoti liels ir to cilvēku skaits, kuri izceļo no valsts, lai meklētu labākas darba iespējas ārvalstīs. Galvenie migrācijas virzieni: Lielbritānija, Īrija, Skandināvijas valstis un Vācija. Līdz šim nav bijis pamata runāt par vispārēju smadzeņu aizplūšanu no Baltijas valstīm – vairākums migrantu bija ar vidējo izglītību. Turklāt vienādos pārējos apstākļos iedzīvotājiem ar vidējo izglītību ir vislielākā tieksme strādāt ārzemēs.

Baltijas migrantiem īpaši raksturīgs jēdziens smadzeņu izputināšana (brain waste). Gandrīz puse no Latvijas viesstrādniekiem ar augstāko izglītību 2006. – 2007.g. strādāja profesijās, kurām viņi bija pārāk izglītoti. Igaunijas un Lietuvas augsti izglītoto viesstrādnieku vidū šī proporcija bija vēl lielāka – attiecīgi 60 un 70%.

Pētījumā apskatīta Baltijas valstu darbaspēka migrācija EZZ valstu robežās. Salīdzinātas galvenās migrācijas plūsmas pa gadiem un virzieniem, aprakstītas migrācijas tendences krīzes laikā, tautības un pilsonības efekti. Darbs ietver atapakaļmigrantu un visu migrantu salīdzinājumu pēc kvalifikācijas.

Pētījuma prezentācija:
(Baltijas valstu darbaspēka migrācija: pieredze un perspektīvaspdf)

Ja nedarbojas saite, lūdzu ziņojiet admin@politika.lv


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!