Raksts

Atzinums par Korupcijas novēršanas un apkarošanas pasākumu plānu 2021.-2023.gadam (VSS-612)


Datums:
04. jūlijs, 2021


Autori

Providus


Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam 2021.gada 5.jūlijā nosūtītais atzinums.

Domnīca Providus ir iepazinusies ar 01.07.2021. Valsts sekretāru sanāksmē (VSS) izsludinātoKorupcijas novēršanas unapkarošanas pasākumu plānu 2021.-2023.gadam (turpmāk tekstā – Plāns) un sagatavojusi savu atzinumu.

Atzinīgi vērtējām sadarbību šī plāna izstrādē, kā arī esam pateicīgi, ka lielākā daļa Providus ierosinājumu(Nr.2021/IK-003), ko izteicām publiskās apspriešanasun vēlāk saskaņošanas sanāksmju ietvaros, ir ņemti vērā un iekļauti VSS izsludinātajā dokumentā.

Izmantojot izdevību, vēlamies atgādināt, ka saskaņošanas sanāksmē vienojāmies, ka nākamā Atvērtās pārvaldības plāna izstrādes laikā KNAB, Providus un Delna atgriezīsies pie trim ambiciozākajām idejām, kuras šajāplāna melnrakstā nav iekļautas:

(1) ierosinām sagatavot informatīvo ziņojumu par iespējām publiskā sektora līgumu spēkā stāšanos (kuri pārsniedz, piemēram, 5000 eiro slieksni) padarīt atkarīgu no to publicēšanas internetā;

(2) ierosinām izveidot valstij un pašvaldībām piederošo nekustamo īpašumu sarakstu, kā arī padarītto pieejamu atvērto datu veidā;

(3) Providus ierosina paplašināt atklātību par publiskā budžeta finanšu pārskaitījumiem, proti, iespēju sabiedrībai atvērto datu formā (anonimizēti) redzēt, kādiem nolūkiem tiek tērēti publiskie līdzekļi.

Lūdzam informēt par tālāko saskaņošanas procesu, ja tāds tiks organizēts ar citāmiesaistītajām institūcijām.

Iespēju robežās Providus pārstāves L.Stafecka un I.Kažoka piedalīsies Plāna tālākā saskaņošanā un apstiprināšanā.

Cieņā,
Līga Stafecka,
Providus vadošā pētniece
Liga.stafecka@providus.lv

Atzinums sagatavots projekta Interešu aizstāvība demokrātijas un pārvaldes kvalitātes spēcināšanai ietvaros ar Sabiedrības integrācijas fonda finansiālu atbalstu no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par Atzinuma saturu atbild biedrība Sabiedriskās politikas centrs PROVIDUS. Par Atzinuma saturu atbild biedrība Sabiedriskās politikas centrs PROVIDUS.

/

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!