Raksts

Atzinums par informatīvo ziņojumu “Par Pašvaldību likuma izstrādi”


Datums:
14. maijs, 2020


Autori

Providus


Domnīcas PROVIDUS 2020.gada 15.maija atzinums par Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas izstrādāto un precizēto Informatīvo ziņojumu “Par Pašvaldību likuma izstrādi”

Domnīca Providus ir iepazinusies ar precizēto Informatīvo ziņojumu “Par Pašvaldību likuma izstrādi” un saskaņo to.
PROVIDUS atzinīgi novērtē precizēto Informatīvā ziņojuma saturu un pievienoto papildu informāciju. Vienlaikus, vēlamies uzsvērt, ka daudzi pārvaldības un sabiedrības līdzdalības jauninājumi vispārīgo uzstādījumu līmenī, kāds tas ir šajā ziņojumā, ir atbalstāmi, bet būtiska nozīme būs detalizētākam regulējumam.
Tomēr jau informatīvajā ziņojumā būtu lietderīgi skaidri definēt VARAM ieceri attiecībā uz iedzīvotāju konsultatīvo padomju lomu – vai tās ir iecerētas kā vēlētas institūcijas – jauns administratīvs pārvaldes līmenis vai sabiedriski konsultatīvas institūcijas, kādas tas pastāv dažos Latvijas novados jau šobrīd. Ņemot vērā dažādos sarunu formātos (saskaņošanas sanāksmes ministrijas līmenī, Saeimas komisijas) notiekošās diskusijas par šo jautājumu ar kardināli atšķirīgu redzējumu par šādas institūcijas lomu, būtu svarīgi, ka VARAM ziņojumā skaidri norāda iecerēto šādas institūcijas darbības formu, norādot tam atbilstošu pamatojumu.
Tāpat aicinām jau šajā Informatīvajā ziņojumā paredzēt, ka jaunajam regulējumam būtu jāievieš civildienesta principi attiecībā uz pašvaldības darbiniekiem, kas būtiski uzlabos pašvaldības pārvaldību. Providus uz šādu nepieciešamību norādīja gan savā sākotnējā atzinumā, gan šī gada 14.aprīļa saskaņošanas sanāksmē.
Papildus, šī gada 12.maijā Ministru kabinets izskatīja Konceptuālo ziņojumu “Par līdzdalības budžeta ieviešanu Latvijā”, kas paredz arī Informācijas tehnoloģiju rīka izstrādi. Ņemot vērā šāda rīka izstrādes izmaksas, aicinām apsvērt iespējas, kā palielināt rīka funkcionalitāti arī tā izmantošanai plašākām sabiedrības līdzdalības aktivitātēm, tai skaitā, piemēram, kolektīvo iesniegumu iesniegšanai. Piemēram, Igaunijā darbojas šāda līdzdalības sistēma VOLIS, kas paver plašas iespējas attālināti sekot līdzi pašvaldības darbībai, tai skaitā, iesniegt priekšlikumus pašvaldībai, sekot sēdēm, rīkot aptaujas, balsot un citas iespējas.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!