Raksts

Ziedot.lv – Tava iespēja palīdzēt!


Datums:
16. decembris, 2003


Autori

Rūta Dimanta


Foto: Foto - G. Dieziņš © AFI

Tuvojoties Ziemassvētkiem, arvien vairāk un biežāk nākas aizdomāties par labdarību, filantropiju, palīdzības sniegšanu tiem, kuriem tā nepieciešama, par prieka un palīdzības dāvināšanu. Tieši tādēļ prieks, ka labdarības portāls www.ziedot.lv, kas tapis NVO centra un a/s Hansabanka sadarbības rezultātā, tika atklāts tieši šajā – labdarības laikā.

Tuvojoties Ziemassvētkiem, arvien vairāk un biežāk nākas aizdomāties par labdarību, filantropiju, palīdzības sniegšanu tiem, kuriem tā nepieciešama, par prieka un palīdzības dāvināšanu. Tieši tādēļ prieks, ka labdarības portāls www.ziedot.lv, kas tapis NVO centra un a/s Hansabanka sadarbības rezultātā, tika atklāts tieši šajā – labdarības laikā.

Portāls tapa ar mērķi sniegt iespēju un palīdzēt – palīdzēt bērniem izaugt, veciem cilvēkiem sagādāt gaišu dzīves nogali, aizsūtīt pārsteigumu savai pirmajai skolai un īstenot vēl neskaitāmus labdarības mērķus. Portāla galvenais uzdevums ir veicināt pozitīvas sociālās izmaiņas, piedāvājot iespēju ziedot. Šo mērķi pavada ticība, ka Latvijas sabiedrība grib sniegt atbalstu tiem, kuriem klājas visgrūtāk un kuriem nepieciešama tikai neliela palīdzība, lai sāktu jaunu dzīvi.

Portāls identificē tos projektus, kuri ir svarīgi sabiedrībai un kuri risina konkrētās problēmas būtību, nevis cīnās ar sekām. Tā ir iespēja uzņēmumiem un privātpersonām izmantot internetu, lai paustu savu sociālo atbildību par līdzcilvēkiem un vidi, un darīt to ērti, bez ievērojamiem laika tēriņiem.

Darbojoties NVO sektorā, esmu sapratusi, cik nepieciešama nevalstiskajām organizācijām ir sadarbība ar uzņēmējiem. Tomēr šī NVO un uzņēmēju sadarbība vēl vairāk ir nepieciešama visai sabiedrībai kopumā, jo NVO ir sabiedrības daļa, kura ir vistuvāk konkrētajai problēmai un zina līdzekļus to risinājumiem, savukārt uzņēmēji var dot iespēju šo problēmu risināšanai. Tādēļ ir gandarījums par sadarbību Ziedot.lv īstenošanā – ar a/s Hansabanka atbalstu tiek nodrošināta portāla tehniskā izveide un uzturēšana, reklāmas aģentūra “DDB Latvija” veido portāla vizuālo tēlu, juristu birojs “Carrington, Hall & Hamburg” nodrošina juridisko apkalpošanu, savukārt Nevalstisko organizāciju centrs sniedz savu ekspertīzi filantropijas jomā, zināšanas un pieredzi NVO sektora apzināšanā un organizāciju iesaistīšanā. Tādējādi Ziedot.lv ir kā tilts starp tiem, kuriem nepieciešama palīdzība un tiem, kuri var un vēlas palīdzēt.

Galvenās portāla vērtības ir kvalitatīvi labdarības projekti, pārbaudīti projekta īstenotāji, uzraudzība projektu ieviešanā, mērķtiecīga, ātra, ērta un caurspīdīga iespēja ziedot. Izmantot Ziedot.lv ir droši un uzticami – eksperti rūpīgi izvērtē katru projektu pirms tā ievietošanas portālā un kontrolē saņemto ziedojumu izlietojumu, jo ikvienam ir tiesības saņemt atskaiti par sava ziedojuma izlietojumu.

Līdztekus labdarīgu mērķu sasniegšanai, Ziedot.lv par būtisku uzskata arī procesu, kādā šie mērķi tiek sasniegti. Nav noslēpums, ka labdarības organizāciju reputāciju ir aizēnojuši gan atsevišķi gadījumi, kad ar labdarības lozungu veikta krāpniecība, gan sakarība, ka Saeimas vēlēšanu gados gluži vai brīnumainā kārtā būtiski palielinās ziedojumu apjomi. Šī iemesla dēļ Ziedot.lv izvirza augstas prasības organizācijām, kuru projekti tiek ievietoti portālā. Bez formālās prasības par iesniegtu iepriekšējā gada pārskatu Valsts ieņēmumu dienestā, par saziedoto līdzekļu neizmantošanu organizācijas amatpersonu vai to radinieku interesēs un Finanšu ministrijas atļauju ziedotājiem saņemt nodokļu atlaides, ir izstrādāts Labas prakses standarts. Tajā apskatītas galvenās jomas, kas organizācijas darbībā liecina par labu ziedojumu piesaistes un izlietošanas praksi un sniedz ziedotājam pārliecību par līdzekļu atbilstošu izmantošanu. Šis dokuments varētu kalpot par sākumu plašākai diskusijai NVO sektorā, jo varētu kļūt par daļu no NVO ētikas kodeksa, par kuru ir runāts, bet rezultātu pagaidām nav. Īpaši svarīgs šāds kodekss ir tāpēc, ka tuvākajā laikā ar Phare līdzekļu atbalstu ir plānots izstrādāt Pilsoniskās sabiedrības attīstības koncepciju, ko plānots apstiprināt valdības vai likumdevēja līmenī.

Šādi labdarības portāli kā Ziedot.lv ir pasaulē ļoti populāri un izplatīti – tieši tādēļ esmu gandarīta, ka šis ir pirmais šāda veida labdarības portāls Latvijā, un tas liecina, ka mūsu pilsoniskā sabiedrība izprot nepieciešamību līdzdarboties, iesaistīties un palīdzēt risināt sabiedrības kopējās problēmas. Jo, manuprāt, vardarbība ģimenē nav tikai šīs ģimenes iekšējā problēma, tāpat kā nabadzība vai iespēju trūkums cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Kopējiem spēkiem mēs varam daudz – izveidot rehabilitācijas centru bērniem, kuri cietuši no vardarbības, mākslas studiju cilvēkiem ar intelektuālās attīstības traucējumiem, atbalstīt patversmes izveidi bez saimnieka palikušiem un no cietsirdīgas attieksmes cietušiem dzīvniekiem, palīdzēt internātskolas jauniešiem apgūt profesionālas prasmes, sniedzot iemaņas iztikas pelnīšanai pēc skolas beigšanas. Ikviens mūsu ziedojums var palīdzēt nodrošināt atbalstu jaunām ģimenēm, kuras gaida bērniņu un kurās topošās māmiņas ir no bērnu namiem vai ģimene ir augsta sociālā riska situācijā, mēs varam palīdzēt iegādāties jaunu un ļoti vajadzīgu medicīnisku iekārtu, lai glābtu daudzu cilvēku dzīvības.

Ļoti ceru, ka mums izdosies un ar Ziedot.lv palīdzību mēs spēsim dot iespēju, palīdzēt. Un ne tikai Ziemassvētkos, bet visu cauru gadu.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!