Raksts

Zaļie zemnieki — lielisks apraksts, nezināmi plāni


Datums:
12. septembris, 2011


Autori

Kārlis Streips


Labdien, lasītāji!Laikraksta Diena komentāru lappuse varbūt ir kļuvusi visnotaļ jocīga, it īpaši ņemot vērā komentētāja Sandra Toča indevi, paredzēt, ka Kremļa draugu partijām Latvijā ir visas izredzes tuvākajā laikā pārņemt visu valdību un tās iekārtu, taču šodien laikrakstā ir apraksts par Latvijas Zaļo un Zemnieku savienību, kas ir pilnīgi perfekts. Proti:

“Būt valdībā un nebūt tajā vienlaikus. Būt labējiem un kreisie vienlaikus. Būt zaļiem un būt zemniekiem vienlaikus. Zaļo un Zemnieku savienībai šāda iluzionistu cienīga politika it labi padodas — nemitīgo kompromisu politikai pielāgota arī stipri noapaļotā partijas 4000 zīmju programma.” Kāda ir šī programma? “Starp pilnīgi neko neizsakošajām bezizmēra frāzēm cenšamies atrast konkrētus solījumus. Daži tomēr atrodas.”

“Zaļajiem zemniekiem” ar programmu allaž tā bijis, kā bijis. Laikā pirms 10. Saeimas vēlēšanām tie paziņoja, ka garo programmu tie vispār nelaidīs klajā, jo tā neesot redakcionāli perfekta. Citiem vārdiem sakot, ne jums, vēlētāji, zināt, kas lācītim ir vēderā. No vienas puses, apvienību var saprast, jo tai ir iekodēts elektorāts, kurš par to balso pilnīgi neatkarīgi no tā, ko apvienība dara vai nedara, pilnīgi neatkarīgi no tās darbiem un nedarbiem. Taču, no otras puses, tas nu nav cienīgs lēmums partijai, kura, tā vai nekā, ir bijusi Latvijas valdībā nepārtraukti kopš Eināra Repšes valdības 2002. gadā. Piedevām, īsajā programmā nav ne vārda par eiro, ne vārda par tiesiskumu. Rezumējums no Dienas: “Iepazīstoties ar Zaļo un Zemnieku savienības priekšvēlēšanu programmu kopumā, nerodas iespaids, ka šī partija plāno vadīt valsti un uzņemties Ministru kabineta sastādītāja lomu. Tā nav premjera partijas programma. Tas ir eklektisks ideju salikums, kurš varbūt noder kādu noteiktu interešu grupu un sociālo slāņu pārstāvim parlamentā vai arī mūžīgai tikai vienu no teiktu ministriju un atbildības jomu kūrēšanai, bet neder partijai, kurai būtu jāuzņemas valdības līdera lomu.”

Un kā tad citādi, ja apvienības “premjerministra kandidāts” joprojām it kā skaitās absurdi kompromitētais Puzes ķeizars? ZZS visērtāk jūtas koalīcijas mazākā brāļa lomā, kur bez jebkādas atbildības sajūtas var balsot kopā ar opozīciju, nākt ar priekšlikumiem, kuri ir populistiski un pilnībā bez seguma (tas, piemēram, par pensiju indeksāciju, kuru apvienība piedāvā bez jelkādiem aprēķiniem par to, cik tas maksātu), kā arī darīt visu iespējamo, lai novērstu tiesiskuma attīstību mūsu valstī (izņemot tajos gadījumos, kad Valsts prezidents paplikšķina pātagu – tad gan arī ZZS deputāti kļūst rātni).

Un tāpēc interesanta šodien ir arī intervija Ventspils interešu kabatas laikrakstā, kurā salīdzinoši jaunceptais Saeimas deputāts, kolēģis televīzijas jomā un vārda brālis Kārlis Seržants nāk ar šādu domu: “Lembergs būtu labs premjers. Kad viņš nāk frakcijā runāt par kādām lietām, viņš vienmēr ir sagatavojies, precīzi zina skaitļus un faktus, vienmēr spēj pateikt, piemēram, ka, ja jūs izdarīsit budžetā tā un tā, tad gada beigās tas maksās tik un tik.” Protams, no Ventspils kabatas avīzes (šoreiz Ivo Kiršblata personā) būtu par daudz prasīts, lai nākamais jautājums būtu par to, ka nudien savdabīga būtu situācija, kurā valsts trešajai augstākajai amatpersonai regulāri ir jāpiedalās tiesas sēdēs, kur tiek vērtēta viņa iespējamā un pat ļoti, ļoti dziļā korupcija (kā arī, ja kas, kā teiktais saskan ar minēto bezatbildīgo priekšlikumu par pensiju indeksāciju). Taču pārējiem ir visas tiesības uzdot šādu jautājumu, jo lai vai kā, bet Itālija ar savu Berluskoni mums pilnīgi noteikti nav vajadzīga. Tāpēc labi vien ir, ka ZZS neplāno kļūt par vadošo partiju, it īpaši, ja atceramies, ka vienīgā ZZS vadītā valdība bija Induļa Emša rociņās ar visu murgošanu par sazvērestības tīkliem, ar mistisko diplomātu ar 10000 dolāriem it kā traktora pirkšanai un visu pārējo. Bet tikpat konkrētai ir jābūt pārliecībai, ka par ZZS sestdien balsot vispār nevajag. Tukša programma, apšaubāms “premjerministra kandidāts,” gatavība balsot nevis ar koalīciju, kuras biedrs apvienība skaitās, bet atkal un atkal un atkal ar opozīciju — kas vēl vajadzīgs?

Jauku visiem dienu!


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!