Raksts

Vēstule Valdim Dombrovskim


Datums:
27. februāris, 2009


Autori

Pēteris Timofejevs Henriksson


Dombrovska kungs!Jūs noteikti būsiet pamanījis, ka pēc ASV prezidenta vēlēšanām visi, kuriem nebija slinkums - sākot no Time Magazine, The Economist un beidzot ar dažādiem "smadzeņu centriem" (think tanks) - rakstīja vēstules Barakam Obamam. Šī vēstuļu rakstīšanas prakse manī sākumā izraisīja smaidu - nu, ņemas tā kā bērni rakstīt vēstules Santa Klausam - bet ar laiku sāku uztvert to daudz nopietnāk. Galu galā tā taču ir lieliska ideja - katastrofālas ekonomiskās krīzes laikā vēstuļu rakstīšana augstākai instancei var aizvietot terapeitiskas iejaukšanās paņēmienus! Citiem tas atkal deva vienreizējo iespēju izteikt vairāk vai mazāk konstruktīvus padomus un ieteikumus pat tad, ja tos Obama viņiem nemaz nebija lūdzis.

Tad nu arī es nolēmu, ka ir vērts rakstīt vēstuli arī Jums, jo galu galā Valsts prezidents ir Jums uzticējis valdības veidošanas darbu, kurā es novēlu Jums visu to labāko veiksmi. Jāatzīmē, ka arī es rakstu, lai dotu nelūgtu padomu.

Ņemot vērā, ka viena no mūsu valsts prioritātēm ir samazināt valsts izdevumus, tad man ir viens priekšlikums, ka mēs varētu likvidēt Sabiedrības Veselības aģentūru. Diemžēl, šī nu ir viena no tām iestādēm, kurai ir ārkārtīgi mazs lietderības koeficients. Par to liecina portāla Delfi ziņu raksts:

“Sabiedrības veselības aģentūra (SVA) aicina cilvēkus domāt pozitīvi un neieslīgt grūtsirdībā, portālu “Delfi” informēja SVA Komunikācijas daļas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Baiba Auzāne .

SVA mājas lapā izveidota sadaļa ar nosaukumu “Domā pozitīvi!”, kurā atrodami speciālistu ieteikumi garīgās veselības veicināšanai. Tāpat sadaļā apkopota pozitīvi domājošu cilvēku ikdienas pieredze dažādu negāciju un problēmu risināšanā un pārvarēšanā.

SVA aicina ikvienu rakstīt uz elektronisko adresi domapozitivi@sva.gov.lv un dalīties savās pārdomās par to, kā skatījums uz dzīvi var ietekmēt pašsajūtu, attiecības ar tuviniekiem, draugiem un darba kolēģiem. Iespējams arī uzdot jautājumus SVA sabiedrības veselības analītiķēm – psiholoģei Ievai Šlosbergai un psihoterapeitei, ārstei Guntai Jakovelai.

Ņemot vērā sabiedrībā valdošo saspringto gaisotni un pieaugošo depresiju, SVA speciālisti izstrādās ieteikumus dažādām vecuma grupām par to, kā atgūt labu pašsajūtu un rast dzīvesprieku, kā tikt galā ar raizēm un negatīvām emocijām, kur meklēt atbalstu, ja ar saviem spēkiem galā netikt.

SVA atgādina, ka pozitīva domāšana palīdz atgūt emocionālu līdzsvaru. Ja mēģināsim sev apkārt saskatīt pozitīvo, nevis tikai koncentrēties uz kļūdām un neveiksmēm, ja biežāk smaidīsim un veltīsim labus vārdus apkārtējiem – mazināsies sabiedrības negatīvais noskaņojums kopumā.

“Visos laikos un it īpaši šobrīd ir jāsaglabā uzticība mūžīgām un pārbaudītām vērtībām – pozitīvai domāšanai, veselīgai dzīvošanai un izpalīdzībai otram grūtā brīdī,” pauž SVA direktors Uldis Līkops.”

Atklāti sakot, izlasot šo ziņu, mana pirmā reakcija bija pārliecināties, vai šodien patiešām nav 1. aprīlis. Otrā reakcija man bija milzīgs jautājumu mudžeklis, kuru galveno domu varētu formulēt šādi – vai tiešām mani nodokļi tiek maksāti šādu aktivitāšu īstenošanai?

Protams, ka visā pasaulē liberālie instinkti ir kļuvuši vājāki, jo krīze tomēr nereti rada sajūtu, ka valsts vismaz dažreiz tomēr (varbūt) zin labāk. Tomēr – “Domā pozitīvi!”? Nē, nu tik dziļā krīzē nav nonākusi pat Somālija, ka tās līderi uzdrīkstētos publicēt vadlīnijas par to, ka pilsoņiem būtu jādomā pozitīvāk un kā to vislabāk izdarīt. Piedodiet, bet valstij nudien nav nekāda sakara ar to, ko un kā es domāju.

Manuprāt, tā ir visai raksturīga iezīme šādām “sabiedrības veselības” aģentūrām – ka it kā labu nodomu vadītas tās sāk pārņemt dzīvesstila policijas uzdevumus. Tā kā tieša valsts iejaukšanās dzivesstila regulēšana ar likumu palīdzību paliek aizvien vecmodīgāka, par ko liecina, piemēram, alkohola tirdzniecības liberalizēšana, tad valsts sāk nodarboties ar sistemātisku veselīga dzīvesveida propagandu. Smēķēšana nogalina! Dzeršana izraisa atkarību! Un tā tālāk. (Zviedrijā, piemēram, tiek apsvērta arī pretaptaukošanās propagandas kampaņa.)

Tomēr valsts un propaganda ir bīstami reaģenti. Valstij nav jānodarbojas ar smadzeņu skalošanu. Un pats galvenais – man nav jāmaksā nodokļi par to, lai valsts stāstītu, ka man ir jādomā pozitīvi!

Tādēļ, Dombrovska kungs, es iesaku likvidēt šo iestādījumu tik ātri cik vien iespējams, kad būsiet kļuvis par Latvijas Republikas Ministru prezidentu!


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!