Raksts

Valts Kalniņš: Cīņa pret korupciju ne ar ko labāka nav kļuvusi


Datums:
05. decembris, 2013


Autori

Marta HercaValts Kalniņš


Foto: Transparency International

KNAB slīgst savos iekšējos konfliktos, viņu efektivitāte nav uzlabojusies un lielās, nozīmīgās korupcijas lietas ārkārtīgi lēni virzās tiesā, tāpēc es nebūtu pārsteigts, ja nākamos gadus korupcija šādā līmenī saglabātos, atzīst PROVIDUS pētnieks Valts Kalniņš.

Jaunākais Korupcijas uztveres indekss liecina, ka Latvijas sniegums nedaudz uzlabojies, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, taču, kā norāda pētnieks, indekss atspoguļo situāciju ar vairāku gadu nobīdi, tādējādi “manā interpretācijā šie dati atspoguļo priekšstatu, ka Latvijā oligarhu tvēriens pār politiku ir vājinājies, diezgan droši varam teikt, ka 2011.gada notikumi – ārkārtas Saeimas vēlēšanas ir ietekmējuši šos rādītājus,” atzīst pētnieks.

Transparency International ikgadējais indekss uzrāda ekspertu vērtējumu par korupcijas līmeni publiskajā sektorā 175 valstīs. Saraksta augšgalā ar vērtējumu, kas augstāks par 80 punktiem, atrodas Ziemeļvalstis, Jaunzēlande, Singapūra, Šveice, savukārt par korumpētākajām valstīm atzītas Somālija, Dienvidkoreja un Afganistāna katra sasniedzot 8 punktus no 100. Latvija ierindojas 49.vietā ar 53 punktiem.

“Latvijā reizēm ar augstprātību izturas pret citu reģionu – Āfrikas vai Dienvidamerikas – valstīm, domājot, ka mums jau nu noteikti vajadzētu būt civilizētākiem. Bet, protams, objektīvā realitātē tam nav nekāda pamata, piemēram, Kostarika gan ekonomikas, gan demokrātijas attīstības ziņā ir visnotaļ salīdzināma valsts ar Latviju”, skaidro Valts Kalniņš.

Kā tiek iegūti korupcijas uztveres indeksa dati?

(Korupcijas uztveres indeksspdf)


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!