Pētījums

Valsts pasūtītā pētījuma Korupcija Latvijā un tās apkarošanas sistēmas pilnveidošana rezultātu kopsavilkums


Gads:
2002
Organizācija:
Tieslietu ministrijas Kriminoloģisko pētījumu centrs


Autori

Providus


PĒTĪJUMA ANOTĀCIJAKriminoloģisko pētījumu centrs valsts pasūtītā pētījuma ietvaros ir veicis korupcijas problēmas teorētisko analīzi, realizējis pētījumu par korupcijas tēmu un izstrādājis ieteikumus korupcijas apkarošanas sistēmas pilnveidošanai. Centrs veica arī aptauju, kuras gaitā tika aptaujāti 490 respondenti.

Rezultātu kopsavilkumā ir apkopoti aptaujas respondentu ieteikumi korupcijas apkarošanas sistēmas pilnveidošanai un pētījuma autoru secinājumi.

Saskaņā ar pētījumu galvenais, ko pēc respondentu domām ir jāmaina, ir sodu lielums un to piespriešanas biežums par korupciju. Otrs izplatītākais ieteikums bijis ierēdņu un amatpersonu algu palielināšana.

Pētījuma autori secina, ka korupcijas novēršanas situācija nav uzlabojusies un korupcijas izplatība nav samazinājusies. Ceturtā daļa no aptaujātajiem ir atbildējuši, ka pēdējā gada laikā ir saskārušies ar kukuļa izspiešanas gadījumiem. Pētījuma autoru izvirzītie priekšlikumi ir korupcijas reālas apkarošanas uzsākšana, neiecietības pret korupciju veicināšana, tiesībsargājošo institūciju nostiprināšana, ierēdņu algu paaugstināšana, sākumdeklarēšanas realizēšana un ceļu policijas korumpētības jautājuma atrisināšana.

Valsts pasūtītā pētījuma Korupcija Latvijā un tās apkarošanas sistēmas pilnveidošana rezultātu kopsavilkums

(Valsts pasūtītā pētījuma "Korupcija Latvijā un tās apkarošanas sistēmas pilnveidošana" rezultātu kopsavilkumspdf)

No Tieslietu ministrijas mājaslapas


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!