Raksts

Valdības nostādnēs valodas politikā nekādu izmaiņu nebūs!


Datums:
27. oktobris, 2003


Autori

Nils Muižnieks


"Neatkarīgā rīta avīze", 16.10.2003.

Ņemot vērā laikrakstā Neatkarīgā Rīta Avīze publicēto redakcijas komentāru Tā veidojas ministra eirokarjera?, uzskatu par nepieciešamu sniegt savu atbildi uz publikācijā izskanējušajiem jautājumiem gan sabiedrisko organizāciju apvienības Sadraudzība, gan valdības nostādņu valodas politikas jautājumos.

Sabiedrisko organizāciju dibināšana notiek nepārtraukti, tādēļ nedaudz izbrīna, ka laikraksts īpašu uzmanību veltījis tieši šīs sabiedrisko organizāciju apvienības dibināšanai un savu vērību nav veltījis līdzīgām apvienībām, kas jau nodibinātas vai veidojas, piemēram, Ventspils Nacionālo kultūras biedrību asociācijai, Dienvidlatgales mazākumtautību koalīcijai vai topošajai Liepājas Mazākumtautību organizāciju asociācijai. Īpašu uzdevumu ministra sabiedrības integrācijas lietās sekretariāts (ĪUMSILS) uz vienlīdzības pamatiem strādā ar visām mazākumtautību sabiedriskajām organizācijām savas kompetences ietvaros.

Sabiedrisko organizāciju apvienība Sadraudzība apvieno sevī 10 mazākumtautību NVO, no kurām tikai viena organizācija ir krievu, pārējās – baltkrievu, ukraiņu, armēņu, azerbaidžāņu un citas. Kā zināms no kongresa materiāliem, Sadraudzības veidošanā nepiedalījās nekādas ārvalstu organizācijas, tikai Latvijā reģistrētās. Attiecībā uz ĪUMSILS Mazākumtautību departamenta direktores Irinas Vinnikas piedalīšanos kongresā, vēlos atgādināt, ka piedalīšanās šādos pasākumos ir daļa no ĪUMSILS darbinieku (īpaši jau Mazākumtautību departamenta direktores) darba pienākumiem. I. Vinnika kongresa dalībniekus apsveica un uzdāvināja likumu Par sabiedriskajām organizācijām un to apvienībām, kas varētu būt noderīgs turpmākam darbam, un NVO darbības rokasgrāmatu. Diskusiju laikā I. Vinnika skaidroja kongresa delegātiem valdības nostāju attiecībā uz izglītības reformu, atspēkojot viedokli, ka «krievu skolas Latvijā tiekot likvidētas».

Atbildot uz laikraksta uzdoto jautājumu par iespējamām izmaiņām valdības nostādnēs valodas politikā, varu solīt, ka nekādu izmaiņu nebūs! Kategoriski noliedzu viedokli, ka mans sekretariāts «vēlas stutēt divvalodību», ko pierādām, konsekventi īstenojot Valsts valodas likumu un palīdzot Izglītības un zinātnes ministrijai īstenot izglītības reformu, kas paredz vidējās izglītības sistēmas pārēju uz mācībām galvenokārt latviešu valodā.

Ir pāragri sniegt politisku vērtējumu par Sadraudzību, jo tā ir tikko izveidota. Katrā ziņā statūtu projektā un kongresa dokumentos nekur nav minēta prasība par divvalodību. Tieši pretēji – apvienības pamatmērķis būs mazākumtautību sabiedrisko organizāciju sadarbība, to integrācija latviešu kultūras un valodas vidē, saglabājot savu etnisko identitāti. Ja Sadraudzība vai jebkura cita organizācija vai apvienība «stūrēs uz divvalodību», es, mans sekretariāts un visa valdību veidojošā koalīcija stāvēs pretī kā klints.

Ar cieņu Nils Muižnieks, īpašu uzdevumu ministrs sabiedrības integrācijas lietās


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!