Raksts

Vainas piešķiršana


Datums:
15. janvāris, 2011


Autori

Kārlis Streips


Labrīt, lasītāji!Nav nekas neparasts, valstij, kurā attīstība kavējas, ļaudis dzīvo trūcīgi, sistēmā ir milzīgas problēmas u.tml., vainu meklēt ārpus valsts robežām. Vainot kādu citu -- vienmēr izdevīgi, ja arī ne pavisam vai pat īpaši precīzi. Par to nākas domāt, lasot divus rakstiņus, kas šodien atrodas blakus viens otram laikraksta Diena numurā. Proti -- Baltkrievijas diktatora Lukašenko oficiālā "avīze" šajās dienās ir ziņojusi, ka protestus pret kliedzošo krāpšanos nesen notikušajās valsts prezidenta "vēlēšanās" esot organizējuši Vācijas un Polijas slepenie dienesti ar mērķi, "atriebties Lukašenko un viņa vietā iecelt padevīgu marioneti." Slepenie dienesti bijuši pagalam viltīgi: "Simtiem tūkstošu dolāru koferos Minskā ieveda cilvēki ar smaidīgām sejām un pareizās uzvedības iedrošinājumiem."

Turpat blakus kāds Krievijas parlamenta deputāts stāsta, ka arī tur visa veida opozīcija ir Rietumu diriģēta. Opozicionāra Borisa Ņemcova aktivitātes ir bijušas “ASV Valsts departamenta pārraudzībā” — tā radio intervijā apgalvojis Krievijas Valsts domes Ekonomiskās politikas komitejas vadītājs Jevgeņijs Fjodorovs. Arī Krievijas valsts mediji esot pakļauti “Rietumu spiedienam.” Kā cilvēks to secinājis? Deviņas no desmit ziņām Rietumu televīzijā esot pozitīvas, bet Krievijas televīzijā esot tieši pretējais. “Tas ir tīšs un stratēģisks destabilizācijas mēģinājums” — tā deputāts.

Protams, abos gadījumos jāsaka, ka nekas jauns jau tas nav. Arī PSRS laikos tauta tika barota ar stāstiem par ļaunajiem imperiālistiem, kuri neko citu nedara, kā vien kaļ plānus par brālīgās tautu saimes iznīcināšanu. Vienmēr ir vieglāk savas valsts nebūšanās vainot kādu citu, un Krievijā joprojām ir vienkārši to darīt, vainojot ļaunos Rietumus pat zinot, ka mūsdienās pietiekami daudz krievu ir bijuši Rietumos un zina, kas tur notiek. Tajā skaitā arī to, ka nebūt Rietumu televīzijas ziņās 90 procenti ziņu ir “pozitīvas.” Kas pēdējā laikā bijis Rietumu ziņu topā? Plūdi Austrālijā. Slikta ziņa. Kongresa deputātes sašaušana Amerikā. Slikta ziņa. Arī Brazīlijā bijuši plūdi, 500 cilvēki gājuši bojā. Slikta ziņa. Indijā kādā pūlī gadījusies panika, 100 cilvēku sabradāti. Slikta ziņa. Pakistānā nogalināta milice un viņas radinieki. Bolīvijā notikusi autokatastrofa, astoņi beigti, 17 ievainoti. Afganistānā sprāgusi bumba, septiņi gājuši bojā.

Par nepamatotu vainas “piešķiršanu” nākas domāt arī Amerikas traģēdijas kontekstā. Pēc tam, kad tika sašauta Kongresa deputāte un nogalināti vairāki cilvēki, tajā skaitā arī deviņus gadus veca meitene, smagi kretīnisks cilvēkbērns vārdā Freds Felpss paziņoja, ka viņš pateicas Dievam par notikumu, jo Kongresa deputāte esot “bēbīšu nogalinātāja,” un tāpēc šāvēju ir sūtījis pats Dievs. Kad pirms pāris nedēļām Arkansasas štatā piepeši gāja bojā liels skaits putnu, kāda aktīviste vārdā Sindija Džeikobsa paziņoja, ka tas esot noticis tāpēc, ka ASV Kongress atcēla likumu, kas liedza gejiem kalpot ASV bruņotajos spēkos. Amerikas apdauzītajā “kristiešu” spārnā geji bijuši vainīgi arī pie orkāna Katrīna radītajiem postījumiem, pie Islandes vulkāna izvirduma, pie briesmīgā tsunami, kas nogalināja ļoti daudz cilvēku Āzijā un ne tikai, pie saules uzliesmojuma, pie WikiLeaks skandāla (zaldāts, kurš lejupielādēja diplomātiskos dokumentus un pēc tam tos atdeva WikiLeaks ļaudīm, tā darīja tāpēc, ka bija sakašķējies ar savu boifrendu — tā mums paskaidrojis aktīvists Skots Laivlijs, kurš ārpus tā ir pazīstams ar grāmatu, kurā viņš apgalvoja, ka geji ir vainīgi arī pie nacisma), kā arī pie 9/11 notikumiem Ņujorkā.

Vai, dieniņ! Es nemaz nezināju, ka mēs geji esam tik spēcīgi, ka varam izraisīt zemestrīces, orkānus, terorismu, diktatorus un datu lejupielādēšanu. Malači vispār esam, vien laikam jāatvainojas par beigtajiem putniņiem. Tas laikam bija nesmuki, kā gan putniņi nogrēkojās? Bet tas acīmredzot ir jāuztver kā brīdinājums, piemēram, tam censonim, kurš regulāri izmanto manu vārdu un uzvārdu, lai portālā atstātu vulgāras rupjības. Piesargieties, cienītais! Noorganizēsim zemestrīci tieši zem Jūsu mājas, uzsūtīsim viesuļvētru, kas sagraus tikai jūsu māju, bet kaimiņu māju ne. Labojieties! Ir vēl laiks sevi glābt. Bet dariet to ātri. Sabiedrības grupa, kura var izraisīt orkānu Katrīna un tsunami Indijas okeānā bez problēmām …

Jauku visiem dienu!


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!