Raksts

Vai partijai ir programma bērnu un jauniešu sporta atbalstam, kura aptvertu visas (gan valsts, gan nevalstiskās) bērnu sporta organizācijas?


Datums:
08. marts, 2005


Autori

Providus


Uz lasītāja jautājumu atbild JL, LSDSP, TP, TB/LNNK, LC, LPP

Atbild Aivars Aksenoks, JL [publicēts 08.03.2005]

Partijai Jaunais laiks ir paudusi skaidru nostāju, ka darbam Rīgas domē sadarbosies ar nevalstiskajām organizācijām, gan iesaistot tās problēmu risināšanā, gan lēmumu pieņemšanā. Šajā gadījumā, risinot bērnu un jauniešu sporta jautājumus, noteikti sadarbosimies ar šo jomu pārstāvošajām sabiedriskajām, tajā skaitā, nevalstiskajām organizācijām.

Partijai „Jaunais laiks” ir paredzēta atsevišķa programma sporta attīstībai Rīgā, kurā ietverti arī jautājumi par bērnu un jauniešu sporta atbalstam:

Sports

Mērķi
1. Nodrošināt ikvienam bērnam un jaunietim kvalitatīvas sporta nodarbības izglītības iestādēs.
2. Nodrošināt sporta pieejamību atbilstoši sabiedrības vajadzībām visos vecumposmos – Sports visiem.
3. Veicināt sasniegumu paaugstināšanu augsto sasniegumu sportā, kā arī attīstīt sporta pasākumu kvalitāti.

Darbi
1. Nodrošināsim izglītības iestāžu sporta infrastruktūras efektīvu izmantošanu skolēnu sporta nodarbībām no mācībām brīvajā laikā, kā arī noteiksim kārtību sporta zāļu un stadionu izmantošanai citām personām.
2. Palielināsim finansējumu mūsdienīgu sporta bāžu būvniecībai, uzturēšanai un aprīkojumam izglītības iestādēs.
3. Paplašināsim iespējas bezmaksas sporta nodarbībām (treniņiem) bērniem un jauniešiem, kā arī maznodrošinātām personām.
4. Nodrošināsim pašvaldības atbalstu sabiedrisko organizāciju un privāto iniciatīvu projektiem, jaunu iespēju radīšanai pastāvīgām sporta nodarbībām.
5. Nodrošināsim pilsētas infrastruktūrā katram mikrorajonam nepieciešamo sporta bāžu skaitu, kā, piemēram, apgaismotas skriešanas, slēpošanas trases, veloceliņus, BMX trases, skeitparkus u.c, organizēsim to izmantošanu un uzraudzību.
6. Atbalstīsim sportistus un sporta veidus, kuros sasniegti augsta līmeņa rezultāti.
7. Atbalstīsim un popularizēsim masu sporta sacensību organizēšanu Rīgā.
8. Veicināsim sporta klubu sistēmas attīstību, organizējot dažādas klubu sacensības u.c. kopīgus pasākumus.

Atbild Guntars Jirgensons, LSDSP [publicēts 08.03.2005]

To veicamo pasākumu starpā, kas tuvākajā laikā realizējami izglītības, jaunatnes lietu un sporta jomā Rīgas pilsētā, ir, piemēram, piecu jaunu reģionālo sporta centru izbūve (šogad jāizstrādā projekti, 2006. gadā jāīsteno celtniecība), kā arī līdzīgs projekts paredzēts SK “Anniņmuiža”, esošo sporta bāžu tehniskā stāvokļa uzlabošana, šogad jāuzsāk četru tipveida sporta haļļu projektēšana pie Rīgas Friča Brīvzemnieka, Rīgas 22.vidusskolas, Rīgas 6.vidusskolas, Rīgas J.Poruka vidusskolas. 2006.gadā jārealizē izstrādātais halles projekts pie Rīgas Valsts 1.ģimnāzijas. Vairāku jaunu skeitparku izbūve- Pie Pļavnieku ģimnāzijas, Viestura pr. 57, pie interešu izglītības iestādes “Daugmale”. Tāpat ir nepieciešama Rīgas pašvaldības Bērnu un jaunatnes sporta atbalsta programmu pilnveidošana. Paredzēta vesela rinda dažādu bērnu un jauniešu, un masu sporta pasākumu, tai skaitā arī starptautiskā mērogā.

Atbild Tautas partija [publicēts 08.03.2005]

TP ir formulējusi konkrētas aktivitātes, kuras obligāti jārealizē Rīgā bērnu un jauniešu sporta atbalstam. Pirmkārt jau jāuzver, ka pašreizējie 3%, kas Rīgas budžetā ir atvēlēti sportam un kultūrai, ir krietni par maz. TP prioritāte ir jaunu sporta zāļu celtniecība, īpaši tas attiecas uz Rīgas skolām. Pašreizējā situācija ir vienkārši absurda – no 147 Rīgas skolām 53 nav savas sporta zāles. TP sadarbosies ar sporta sabiedriskajām organizācijām gan jauno zāļu celtniecībā, gan arī izvērtējot pašvaldības iespējas dotēt bērnu līdzdalību sporta pulciņos bez maksas. Ļoti nozīmīga būs arī sabiedrisko organizāciju sniegtā palīdzība, organizējot sporta dzīvi Rīgas mikrorajonos dzīvojošajiem jauniešiem. Bērnu un jauniešu sporta kontekstā būtisks ir arī jautājums par veloceliņu izbūvi, kuru pašreizējā RD ir atstāju pilnīgā novārtā, turklāt nākamā gada budžetā ir redzama tikai apaļa nulle. Tā vietā, lai būvētu veloceliņus vai atbalstītu bērnu basketbola skolu, RD sponsorē elitārā Dakaras rallija dalībniekus.

Atbild Juris Viņķelis, ārsts, TB/LNNK [publicēts 08.03.2005]

Lielāko daļu no finansējuma, kas Rīgas Domes budžetā tiek paredzēts sporta atbalstam, novirzīsim bērnu un jauniešu sporta aktivitāšu veicināšanai. Par katru bērnu vai jaunieti, kas regulāri nodarbojas ar sportu, trenerim ir jāsaņem domes finansiāls atbalsts.

Kopīgi ar sporta klubu aktīvistiem mēs izstrādāsim skaidrus noteikumus šī atbalsta saņemšanai.

Tautas naudu tautas sportam Pamattēzes:

  • Bērnus un jauniešus no pavārtēm un spēļu automātiem uz sporta zālēm un laukumiem.
  • Domes finansējumu nevis bagāto izklaidēm – golfam, rallijam, motorlaivām un jahtām, bet tautas sportam.
  • Sporta laukumu ierīkošana un labiekārtošana pie skolām un mikrorajonos.
  • Atbild Andris Bērziņš, partija “Latvijas ceļš” [publicēts 08.03.2005]

    LC vienmēr ir atbalstījis sportu. Tieši LC vadībā tika uzsākta lauku jauniešu sporta atbalsts, sporta zāļu un haļļu celtniecība lauku rajonos, Olimpisko centru veidošana novados. LC vienmēr ir atbalstījis sporta aktivitātes, jo mūsu deputātu kandidātu vidū ir daudzi savulaik veiksmīgi sportisti ar starptautisku vārdu. Liekas nav nevienas pašvaldību, kur 4000 zīmju programmā, nebūtu savs vārds atvēlēts sporta attīstībai. Piemēram, Rīgā noteikti jāveido sava basketbola komanda, lai varam konkurēt ar Ventspili. Rīgai nepieciešami veloceliņi un Šmerlis jāpārvērš par masveida sporta bāzi. Katrā ziņā nevalstiskās sporta organizācijas ir tās, kas jāatbalsta, jo tās ļauj cīnīties ar tādām negatīvām parādībām kā jauniešu noziedzība, alkoholisms, narkomānija.

    Atbild Juris Lujāns, Latvijas Pirmā partija [publicēts 08.03.2005]

    Latvijas Pirmās partijas galvenā prioritāte nemainīgi ir bērns un ģimene, tajā skaitā viss, kas saistīts ar ģimeņu ar bērniem atpūtas iespējām, bērnu un jauniešu brīvā laika pavadīšanu un interešu izglītību. Uzskatām, ka brīvā laika aizpildīšana ar personības attīstībai noderīgām nodarbēm ir īpaši veicināma, bet sports un veselīgs dzīvesveids ir galvenā alternatīva bērnu un jauniešu klaiņošanai pa ielām, smēķēšanai, alkohola lietošanai, vai vēl trakāk – narkotiku lietošanai. Tāpēc mūsu programmā ir ietverti risinājumi sporta atbalstam, sporta zāļu celtniecībai pie visām izglītības iestādēm, kur tas reāli ir iespējams, bezmaksas sportošanas iespējām studentiem un par nelielu samaksu citām iedzīvotāju grupām skolu sporta zālēs ārpus skolēnu mācību laika, un citi risinājumi, kas ir reāli īstenojami.

    Papildus mēs ceram uz sporta federāciju un asociāciju iesaistīšanos bērnu un jauniešu izglītošanā un attīstīšanā sporta jomā konkrētajos sporta veidos, ja pašvaldības būs gatava izrādīt kaut nelielu pretimnākšanu sporta organizācijām.

    Pagaidām par pilnīgi novārtā atstātu mēs uzskatām studentu sporta attīstību, kas citās valstīs ir augstu sasniegumu sporta galvenais avots, bet tam ir nepieciešama pašu augstskolu un Izglītības un zinātnes ministrijas ieinteresētība.


    Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

    Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!