Raksts

Vai Jūsu partijas kandidātu sarakstos ir ievērots dzimumu paritātes princips? Ja nē, lūdzu paskaidrojiet, kāpēc?


Datums:
08. marts, 2005


Autori

Providus


Uz lasītāja jautājumu atbild JL, LSDSP, TP, TB/LNNK, LC, LPP, JC

Atbild Aivars Aksenoks, JL [publicēts 08.03.2005]

Partija „Jaunais laiks” vienmēr kandidātu sarakstus ir sastādījusi pēc profesionalitātes principiem, tādējādi nešķirojot personas pēc dzimuma, vecuma, reliģiskās pārliecības, vai kā savādāk.

Atbild Jānis Dinevičs, LSDSP [publicēts 08.03.2005]

LSDSP Rīgas sarakstā no 63 deputātu kandidātiem 17 ir sievietes, tātad 27%. Es neuzskatu, ka mākslīgi jāpalielina sieviešu skaits sarakstā līdz 50%, taču tas nav arī jābremzē. Saraksts jāveido atbilstoši partijas struktūrvienību izvirzītiem deputātu kandidātiem.

Atbild Tautas partija [publicēts 08.03.2005]

TP nenodarbojas ar „pozitīvo diskrimināciju”, veidojot kandidātu sarakstus. Svarīgākais tomēr ir cilvēka zināšanas un reputācija. Kopumā sieviešu/vīriešu proporcija TP kandidātu sarakstos ir līdzsvarota, un tas ir noticis „dabīgā”, nevis mākslīgā veidā.

Atbild Helmī Stalte, Rīgas domes deputāte, TB/LNNK [publicēts 08.03.2005]

Mēs netiekam vērtēti pēc dzimuma, bet gan pēc pārliecības, reālās darbības, zināšanām u.c. īpašībām, kas liecina par cilvēka vērtību un atbilstību paredzamajai pārstāvniecībai. Taču mūsu sarakstā nav daudz sieviešu, varbūt aiz vēl pastāvošās vīriešu dominantes politikā, aiz neuzdrošināšanās stāties līdzās. Diemžēl!

Atbild Aija Poča, partija “Latvijas ceļš” [publicēts 08.03.2005]

Dzimumu paritātes princips, veidojot deputātu kandidātu sarakstus netika piemērots apzināti, un katrā atsevišķā pašvaldībā situācija ir atšķirīga. Ir kandidātu saraksti, kur ir lielāks sieviešu īpatsvars, piemēram, Ogrē, Kandavā, ir pašvaldības, kur ir līdzīgs skaits abu dzimumu pārstāvju un ir pašvaldības , kur vairāk kandidātu ir vīrieši, tai skaitā arī Rīgā. Taču tieši Rīgā sievietes ir mūsu “vilcēju” vidū. LC, veidojot sarakstus, vadās galvenokārt no profesionalitātes principa.

Atbild Juris Lujāns, Latvijas Pirmā partija [publicēts 08.03.2005]

Latvijas Pirmās partijas Rīgas domes 63 deputātu kandidātu vidū 29 ir sievietes. Vairākos kandidātu sarakstos ir līdzīga situācija, kur sievietes ir aptuveni puse no kopējā kandidātu skaita, citos vairāk ir vīriešu, citos – sieviešu kārtas pārstāvju. Piemēram, LPP Cēsu domes deputātu kandidātu sarakstā ir tikai sievietes. Tomēr jāatzīst, ka dzimumu paritātes princips netika izvirzīts kā noteicošais kandidātu sarakstu tapšanā, svarīgākais vienmēr ir bijis kandidātu profesionalitāte. Savā darbībā un attieksmē vienmēr esam balstījušies uz mūsu programmā nostiprināto principu, ka izpratne par taisnīgumu balstās uz pārliecību par visu cilvēku vienlīdzību likuma priekšā. Mēs atzīstam cilvēku pamattiesību vienlīdzību neatkarīgi no viņu dzimuma, tautības, rases, reliģiskās un politiskās pārliecības, vecuma un sociālā vai veselības stāvokļa.

Atbild partija “Jaunais centrs” [publicēts 08.03.2005]

Partijas kandidātu sarakstos (to ir 20) kopumā ir tendence ievērot šo paritātes principu. Kā tas izdodas, tas jāvērtē vēlētājiem. Bet galvenais – panākt, lai jebkurš kandidāts (vīrietis vai sieviete) atbilstu diviem svarīgiem kritērijiem: būtu profesionāļi, lietpratēji un godprātīgi cilvēki.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!