Raksts

Vai igauņi atkal vainīgi?


Datums:
04. decembris, 2007


Autori

Roberts Putnis


Kas gan varētu būt bijis mans lielākais pārdzīvotais pazemojums, trīs ar pusi gadus vadot Delnu?

Tie nebūt nebija VVF pārmetumi NVO kopumā par to antikonstitucionalitāti un manis salīdzināšana ar Staļinu intervijā laikrakstam Diena jau 2004.gadā, kad Delna kopā ar citām NVO protestēja pret Ingrīdas Ūdres nominēšanu par eirokomisāri.

Tie arī nebija premjera Kalvīša “kvaukšķi” vai ministra Bērziņa “ņerkstekļi” (par autorību neesmu drošs, varētu būt arī otrādi).

Ne arī piketēšana par elementāru labas pārvaldības un politiskās atbildības standartu Rīgas ielās.

Arī ne Rīgas izpilddirektora draudi un pamācības, negribot “saskaņot” likumīgās Delnas akcijas.

Tie arī nav daudzie NRA sazvērestību raksti par Delnu kā pašas NRA radīto mistisko “Sorosa struktūru” kodolu.

Ne daudzās pamācības kā labāk kritizēt, teikt, runāt, cīnīties pret korupciju un pat ne daudzie palīdzības lūgumu atteikumi ar moto “tik labi, ka jūs esat, bet nu nākamreiz..”.

Nē! Lielākais pazemojums bija intervija Igaunijas TV par korupciju Latvijā šogad Tautas sapulces priekšvakarā. Principā jau stāstīju to pašu ko vāciešiem, britiem, amerikāņiem vai zviedriem. Bet latvietim stāstīt igauņiem par to, cik korumpēta ir mūsu valsts…

Būtu politiķis, saskaņā ar mūsu sabiedrības ētikas standartu būtu pat piedienīgi melot, taču Delnas vadītāja amats neļauj to darīt pat igauņiem.

Un kāpēc gan lai melotu? Situācija Latvijā pēc pilnas programmas ir sliktāka kā Igaunijā. Ne igauņi nabagākie Eiropas Savienībā, ne viņiem lēnākās administratīvās struktūras, ne nepieejamākā veselības aprūpes sistēma. Un viņi ir pirmie Transparency International Korupcijas uztveres indeksā ( http://www.transparency.org/policy_research/surveys_indices/cpi ) austrumeiropiešu starpā, apsteidzot pat daļu veci ES dalībvalstu, kamēr Latvija ar Poliju dala trešo vietu no apakšas aiz Bulgārijas un Rumānijas, par kuru korumpētības līmeni, šķiet, ne Latvijā, ne ārpus mūsu valsts kāds īpaši nebrīnās.
Bet, redz’, šonedēļ igauņi atkal priekšā! Slavenajā OECD Pisas studijā par izglītības kvalitāti (tiks oficiāli prezentēti tikai ceturtdien, bet pasaules presē tiek apspriesti jau tagad) Igaunija līdzās Somijai izrādās esam valstis ar labāko izglītības sistēmu pasaulē. Dabaszinību testā igauņi ir otrie ES, kamēr Latvija ir 16 vietā. Vai igauņiem arī skolu testos kārtējo reizi “PR labāks”? Neticu, neticu, neticu. Šī ir kārtējā reize, kad labāka ir igauņu valdība un valdīšana. Rīt Kalvītis atkāpjas un atbildība par Latvijas bērnu konkurētspēju pasaules nākotnes darba tirgos iet viņam līdzi. Tikmēr man atkal kauns par manu valsti, kas sāka tieši turpat, kur ziemeļu kaimiņi.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!