Raksts

Tūkstošiem acu vēro nemanāmi


Datums:
07. maijs, 2004


"Diena", 15.04.2004.

Datu valsts inspekcija sāks sodīt nereģistrēto novērošanas kameru uzstādītājus

Pārvietojoties pa jebkuru Latvijas pilsētu cilvēks stundas laikā, pašam to nezinot, tiek nofilmēts neskaitāmas reizes. Videonovērošanas kameru skaits ar katru gadu pieaug, un nevienam Latvijā nav zināms, cik to uzstādīts pašlaik. Pēc Datu valsts inspekcijas (DVI) aplēsēm, to varētu būt vairāki tūkstoši, taču oficiāli reģistrētas ir tikai 35, lai gan uzstādīta videonovērošanas sistēma jāreģistrē DVI. Kameru uzstādītājiem ar speciālām informatīvām zīmēm jādara cilvēkiem zināms, ka viņi tiek filmēti vai novēroti, taču arī šī prasība tiek lielākoties ignorēta. DVI ir izstrādājusi ieteikumu kopumu, kurā ietvertas vispārējās personu datu aizsardzības vadlīnijas, veicot videonovērošanu. Vadlīnijas tiks publiskotas šā mēneša laikā, un cilvēkiem dots gads, lai sakārtotu novērošanas kameru darbību. Ja arī pēc gada situācija nemainīsies, DVI sola sākt pārkāpēju sodīšanu.

Videonovērošanas sistēmas jāreģistrē un iedzīvotāji par filmēšanu jāinformē tādos gadījumos, ja iespējams atpazīt nofilmēto personu, Dienai stāsta DVI vadītāja Sigita Plūmiņa. “Patiesībā šī atbildība sākas brīdī, kad kāds vēlas sākt novērot sabiedrisko telpu. Rīgā šādu nereģistrētu sistēmu ir tūkstošiem, nemaz nerunājot par visu Latviju kopumā,” paziņoja S.Plūmiņa.

Pilnu “Dienas” tekstu lasīt šeit


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!