Raksts

TP: makšķerējam ar pliku āķi


Datums:
01. jūnijs, 2004


Autori

Jānis Ikstens


Foto: A. Jansons

Kaut partijas platforma nerada pārliecību par TP gludu darbošanos ETP, partijas spēja mainīt un mainīties ir pelnījusi augstu novērtējumu. “Apzināmies atbildību par saviem solījumiem.” Bet ceram, ka sabiedrības atmiņa ir īsa un klonētām Stendzenieka reklāmām pakļāvīga.

Būtu muļķīgi noliegt Tautas partijas vārda meistaru prasmes. Viņi jau atkal radījuši lielisku vārsmojumu par TP pārstāvju darbību Latvijā un gaidāmajiem varoņdarbiem Eiropas Parlamentā. Taču ir jābūt pilnīgam Valdmanim, lai tam visam ticētu.

Ar gluži nopietnu seju TP apgalvo, ka “mūsu stratēģiskie mērķi nemainās, tie ir – labklājība, drošība un latviskums”. Vai tad ir kāds grēks, ka vēl tikai pirms diviem gadiem TP klāstīja trīs pilnīgi citas prioritātes – ģimene, morāle, valsts?

Partija kārtējo reizi modina cerības par strauju pārticību, rotaļājoties ar trim miljardiem no ES fondiem tuvāko 10 gadu laikā. Vai kāds vairs atceras, ka 1998.gadā TP solīja astoņos gados panākt tādu labklājības līmeni, lai ģimene ar trim bērniem varētu dzīvot bez rūpēm?

Kuriozi izklausās aicinājums vienkāršot likumus. Īpaši jau tādēļ, ka TP uzsver savu kompetenci tieslietās. Kaut nevar izslēgt, ka šāds solījums labi skan lauku mazpilsētu iedzīvotāju ausīs, un tieši tā ir TP platformas galvenā mērķauditorija. Vai gan citādi tur būtu tik daudz atsauču par partijas saistību ar pašvaldībām, par reģionālās attīstības problēmām un par cenu kāpumu?

Viena no apņēmīgākajām platformas sadaļām ir saistīta ar valsts drošības nostiprināšanu. TP apņēmusies panākt komunistiskā totalitārisma un Baltijas okupācijas seku oficiālu izvērtēšanu un nosodīšanu, paplašināt Eiropas izpratni par Baltijas vēstures sarežģītajiem līkločiem, kā arī atbalstīt Latvijai draudzīgu valstu uzņemšanu ES. Ar to ļoti organiski saplūst solījumi par latviešu valodas statusa nostiprināšanu, pašvaldību vēlēšanu tiesību neattiecināšanu uz ES nepilsoņiem, kā arī nekontrolētas imigrācijas nepieļaušanu. Pašreizējā starptautiskajā situācijā tādi solījumi skan aktuāli, taču partijas aktīvā sadarbība ar deputātiem, kas ievēlēti Saeimā no PCTVL bloka, un TP līderu zobu sāpju pārsātinātā attieksme pret A.Kiršteina īpašo viedokli par šiem jautājumiem kārtējo reizi liek šaubīties par šo apņemšanos ilglaicīgumu. Bet cīņai pret politiskajiem konkurentiem jau noder itin viss.

Atšķirībā no Latvijas Pirmās partijas, kura izstrādājusi mērenu un Eiropas Tautas partijas pamatnostādnēm gluži atbilstošu platformu, Tautas partijas priekšnesumam ir raksturīga lielāka agresivitāte un nacionālisms. Tikai atsevišķu mājienu līmenī izpaužas partijas attieksme pret Lisabonas stratēģiju, bet sociāli atbildīga tirgus saimniecība un atbalsts maziem un vidējiem uzņēmējiem pavisam izkrituši no TP redzesloka. Savukārt TP stāsti par ES līdzekļu pārskatāmu izmantošanu vai cīņu pret krāpšanu un korupciju jau izklausītos pēc ķecerības. Kaut iezīmētā partijas platforma nerada tūlītēju pārliecību par TP pārstāvju gludu darbošanos Eiropas Tautas partijā, partijas spēja mainīt un mainīties ir pelnījusi augstu novērtējumu.

“Apzināmies atbildību par saviem solījumiem.” Bet ceram, ka sabiedrības atmiņa ir īsa un klonētām Stendzenieka reklāmām pakļāvīga.


LC: mēs zinām, kā

LPP: skumju vietā jaunība

PCTVL: za ģeržavu obidno

TSP: par sociāldemokrātisku Lieleiropu

ZZS: kā lemsiet, tādi būsim


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!