Raksts

TB/LNNK: šoreiz uz melnā zirga


Datums:
19. septembris, 2006


Autori

Gatis Puriņš


Foto: I. Kundziņa

Maz ticams, ka TB/LNNK nopietni iecerējusi vēlēšanās izcīnīt absolūto vairākumu. Līdz ar to likumdošanas iniciatīvas radītas tikai balsu zvejošanai.

Šīs Saeimas vēlēšanas no citām atšķiras ar priekšvēlēšanu reklāmas ierobežojumu izraisīto skeletu meklēšanu politisko konkurentu skapjos. Gandrīz katrai sevi cienošai partijai jau ir vismaz viens ģindenis ar ko lepoties. Vienīgie sērdienīši politiskā spektra labējā flangā atlikuši TB/LNNK. Viņi gan stāv bīstami tuvu jūrmalgeitai, taču baķka na kontakt ņevišel[1]. Arī aiziešana konstruktīvajā opozīcijā ir izrādījusies tik konstruktīva, ka par tēvzemiešiem, kas savulaik bija pazīstami kā visprofesionālākie valdību gāzēji, sen nekas iedvesmojošs nav dzirdēts.

Papildus neskaidrību vēlētājos noteikti rada arī TB/LNNK uzvaras Eiropas Parlamenta vēlēšanās izraisītā partijas smagsvaru ekonomiski-politiskā emigrācija uz Briseli. Piemēram, Vidzemes apgabala vēlētājiem loģiski varētu rasties jautājums: “Kas gan ir Ibragimovs? Un ko viņš dara TB/LNNK sarakstā?” Vienlaikus tradicionālo vēlētāju varētu mulsināt zināma akcentu maiņa partijas programmatiskajos dokumentos. Lai gan saglabāta līdzšinējā nacionālisma platforma, tomēr lauvas tiesa tajos atvēlēta sociāli-ekonomiskajiem jautājumiem.

No otras puses, TB/LNNK intelektuālā zieda pārcelšanās uz Rietumiem, partijai, iespējams, nākusi par labu, jo, šķiet, briseliešiem ir pietiekami daudz brīva laika radošām izpausmēm, kas atspoguļojas arī TB/LNNK programmā. Vēl vairāk, kā var noprast no programmas teksta, tēvzemiešu portfelī varētu būt arī jau gatavi likumprojekti savu programmātisko nostādņu īstenošanai. Pati būtiskākā no tēvzemiešu iecerēm varētu būt vērienīga nodokļu reforma. Diemžēl partijas programmā, cik noprotams no tās teksta, sniegts tikai vispārējs izdaudzinātās Zīles programmas izklāsts. Tāpēc vēlētājiem, no kuriem vairums vāji orientējas ekonomikā un tās likumsakarībās, varētu rasties šaubas, vai ieplānotais nodokļu ieņēmumu pieaugums spēs segt iecerēto budžeta izdevumu palielinājumu. Jāpiebilst, ka tēvzemiešu sociālās ieceres, atšķirībā no vairuma citu partiju programmām, nav tik daudz orientētas uz dzīves pabērnu atbalstīšanu, cik uz vidusšķiras stutēšanu, kas perspektīvā varētu vairot Latvijas iekšzemes kopproduktu un maksāt aizvien lielākus nodokļus. Kā uzsver paši TB/LNNK, “nepieciešams noslēgt skarbo kapitāla uzkrāšanas posmu”.

Jācer, ka tēvzemiešu ekonomiskie likumprojekti nav rakstīti tādam pašam populistiskam nolūkam kā viņu pilsonības un repatriācijas likumprojekti, kas paredz “izbeigt naturalizāciju, ievērojami sašaurināt pilsonības pretendentu loku, rūpīgi pārbaudīt valsts valodas prasmi, vienkāršot pilsonības atņemšanu tiem, kas nav piederīgi Latvijas valstij, kā arī palīdzēt aizbraukt no Latvijas tiem, kas nevēlas iekļauties mūsu sabiedrībā”. Maz ticams, ka TB/LNNK nopietni iecerējusi vēlēšanās izcīnīt absolūto vairākumu. No tā savukārt var secināt, ka minētās likumdošanas iniciatīvas nav radītas to kādreizējai realizācijai, bet tikai balsu zvejošanai.

Tāpēc loģisks šķiet arī jautājums, vai tēvzemiešu jaunā audze spēs izdabūt cauri Saeimas gaiteņiem savas partijas pieteiktās ieceres, nepazaudējot to saturu un jēgu. Protams, vēlētājiem labvēlīga balsojuma gadījumā tiek solīts desants no Briseles, taču parlamentārā republikā valdība domā, bet lemj Saeima.

Kā liecina tēvzemiešu programma, neskatoties uz atrašanos konstruktīvajā opozīcijā, arī viņiem nav gājis gluži secen šīs vasaras karstākais jautājums. Vairākkārt tiek atgādināts, ka TB/LNNK atbalsta tradicionālu ģimeni, lai ko tas arī nozīmētu. Iespējams, ka tēvzemieši ir gatavi iet daudz tālāk nekā viņu konkurenti. Lai gan programmā nav skaidri norādīta nepieciešamība rūpēs par nācijas veselību atdzīvināt eigēnikas principu pielietošanu, kas gan cits varētu “nodrošināt kvalitatīvu, intelektuāli pilnvērtīgu paaudžu nomaiņa”?

Tradicionāli tēvzemiešiem ir kas sakāms ārpolitikas jautājumos. Saprotams, ka partijai, kurai ir vislielākā pārstāvniecība Eiropas Parlamentā, būtiski šķiet “ES stabila pastāvēšana nākotnē”. Tikai nav saprotams, kā to nodrošināt, ja, tēvzemiešuprāt, visi lēmumi “tiek pieņemti, dalībvalstīm vienojoties, nevis ES institūcijās,” piemēram, tajā pašā EP. Kā gan tēvzemieši iecerējuši nodrošināt visu dalībvalstu līdztiesību, ja vēlas arī turpmāk par Latvijas interesēm cīnīties aiz slēgtajām durvīm, pie viena galda ar blēriem, merkelām un širakiem, nevis publiskās debatēs federālas Eiropas parlamentā, kur katras dalībvalsts intereses garantētu augšpalāta ar vienlīdzīgu pārstāvniecību?

Protams, tēvzemiešiem viena no svarīgākajām ārpolitikas prioritātēm ir Krievija. Taču šeit attiecību risināšanas recepte ir ļoti vienkārša – Krievijai jāatzīst pagātnes cūcības, līdz tam ar viņiem runāt ir bezjēdzīgi. Līdz ar to Krasta vadītās valdības apšaubāmo robežlīgumu var nolikt plauktā, un to neviens nevarēs izmantot skeletu meklēšanai tēvzemiešu skapī.

Taču līdz vēlēšanām vēl ir pāris nedēļu, kuru laikā Dievs vien zina, kas var atklāties, kurā skapī. Tomēr, ja tēvzemiešiem izdosies konstruktīvi izvairīties no vētrainās priekšvēlēšanu kampaņas, tad ziņkārības māktajam vēlētājam būs jānobalso par TB/LNNK, lai uzzinātu ar to tad tas viss varētu beigties.
________________

[1] Baķka pagaidām uz sakariem nav nācis (no krievu val.)


Nr 19. Apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK kandidātu saraksts 9. Saeimas vēlēšanām

TB/LNNK programma

TB/LNNK programma 9. Saeimas vēlēšanām


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!