Raksts

Tautas partija: netraucējošā tautoloģija


Datums:
29. augusts, 2006


Autori

Gatis Puriņš


Foto: NASA

Mūsuprāt, TP pilnīgi velti savā veikumu sarakstā nav minējusi arī savlaicīgu gadalaiku maiņu, veiksmīgo kosmosa kuģu Shuttle lidojumu atsākšanu, pamiera noslēgšanu Libānā un daudzus citus ne mazāk svarīgus Aigara un Arta darbus.

Šosezon Eiropā valdošās partijas nav modē. Kā tas ir Latvijā, to redzēsim vēl tikai pēc mēneša, taču Tautas partija (TP) jūtas par sevi visai pārliecināta kā “vadošais politiskais spēks valstī, kas vienīgais spēj konstruktīvi vienot labēju koalīciju”. Savukārt partijas programmā dominē nevis nākotnes vīzijas, bet atsaukšanās uz padarīto par ko liecina arī partijas sauklis 9.Saeimas vēlēšanām: “Balsojiet par tiem, kas dara!”

Izvērstās programmas sākumdaļā arī izklāstīts TP prāt izdarītais. Veikums patiešām ir iespaidīgs – ratificēta Eiropas Padomes Vispārējā nacionālo minoritāšu aizsardzības konvencija, pavisam drīz Rīgā notiks NATO samits, jūtama darba duna Nacionālās bibliotēkas, jaunās koncertzāles un Mūsdienu mākslas muzeja būvlaukumos un arī veselības aizsardzības sistēmas krīze jau ir sena pagātne. Taču tas nav galvenais. TP ir varējusi panākt, ka Latvijas IKP pieaugums apsteidzis un atstājis tālu aizmugurē veco Eiropu. Tāpēc nav brīnums, ka TP spēja stagnējošos eiropiešus piespiest pie sienas un nodrošināt tāda Eiropas ilgtermiņa budžeta apstiprināšanu, kāds bija, kā var spriest pēc programmā rakstītā, sastādīts Rīgā. Skeptiķi, protams, centīsies apgalvot, ka visstraujākais IKP pieaugums lielā mērā vērojams, jo Latvijas kopprodukts ir viens no zemākajiem Eiropā un plaisas mazināšanās starp Latvijas un vecās Eiropas labklājības līmeni daļēji skaidrojuma ar ieilgušo kontinenta ekonomisko stagnāciju. Dažs arī mēģinās bilst, ka cīņā par ES budžetu vairāk asinis lējusi Varšava, taču tas, visticamāk, ir latviskās skaudības recidīvs. Par to nešaubīsies neviens, kura kabatā jau čaukst “ministru prezidenta Aigara Kalvīša un ārlietu ministra Arta Pabrika izcīnītie Eiropas Savienības fondu līdzekļi”. Mūsuprāt, TP pilnīgi velti savā veikumu sarakstā nav minējusi arī savlaicīgu gadalaiku maiņu, veiksmīgo kosmosa kuģu Shuttle lidojumu atsākšanu, pamiera noslēgšanu Libānā un daudzus citus ne mazāk svarīgus Aigara un Arta darbus. Galu galā, ja arī kaut kas vēl nav paveikts, tad pie tā vainojams Jaunais laiks un Einara Repšes vadītā populistiskā valdība.

Pavirši uzmetot skatienu TP izvērstās programmas saturam, naivam lasītājam šķitīs, ka viņš saņēmis nākamās valdības veicamo darbu sarakstu, taču izrādās – Artis ar Aigaru visu jau ir izdarījuši un tagad atliek tikai pagarināt, palielināt un padziļināt. Programmas teksts papildināts ar vērtīgām atziņām, piemēram, “Tautas partija uzsver, ka augsto tehnoloģiju nozaru produkti, kam raksturīga liela pievienotā vērtība, rada produkcijas apjoma un darba ražīguma pieaugumu rūpniecībā kopumā” vai arī “ekonomisko sakaru attīstības līmenis lielā mērā noteiks valsts ekonomiskās, politiskās un sociālās iespējas”. TP ir arī pārliecināta, ka “tiesiskums ir jebkuras demokrātijas un brīvības stūrakmens”, kā arī, ka “Latvijas pilnvērtīga līdzdalība NATO ir viens no svarīgākajiem līdzekļiem, lai nodrošinātu tādu pašu drošības un aizsardzības līmeni kā pārējām dalībvalstīm”. Par nožēlu programmā nav ietvertas arī norādes uz gravitācijas spēka un atmosfēras spiediena vienmērīgu iedarbību uz visiem planētas iedzīvotājiem. Tiem, kas apzinīgā vecumā ir piedzīvojuši Atmodu, TP programma rosinās patīkamas atmiņas par Tautas Frontes laikiem. Šķiet, ka dokuments “Tautas partijas programma: 2006.gads” tapusi līdzīgā veidā kā TF pirmā programma, tas ir, katras nozares pārstāvji sastādījuši savu vēlmju sarakstu, ko pēc tam redkolēģija gan saturiski, gan stilistiski apvienojusi, papildinot ar tautoloģiskiem saukļiem.

Diemžēl TP piedāvātā programma neatgādina valdošās partijas veidotu darba dokumentu. Piemēram, lētticīgs lasītājs varētu iedomāties, ka varēs uzzināt jau labu laiku karstas diskusijas izraisošā jautājuma par nekustamā īpašuma nodokļu likmēm precīzu risinājuma mehānismu. Kaut vai šādā formā – līdz šim Repše traucēja mums atrisināt šo jautājumu, taču, ja jūs par mums balsosiet, mēs darīsim to un to. Tomēr tā vietā mēs uzzinām, ka šādam nodoklim jābūt taisnīgam, tas nedrīkst pārsniegt personas ienākumus. Nez kura partija uzskata, ka šim nodoklim ir jābūt netaisnīgam un jāizputina Latvijas iedzīvotāji? Līdzīgā veidā programmā runāts arī par citiem politikas un tautsaimniecības jautājumiem. Tā, piemēram, TP paziņo, ka “tuvākajos gados jānodrošina maksimāli cieša un savstarpēji papildinoša ārlietu un ekonomiskās politikas mijiedarbība un koordinācija”. Izrādās, ka līdz šim Artim un Aigaram Ekonomikas ministrijā bijušas komunikatīvas problēmas, taču, ja jūs balsosiet par tiem, kas dara, tās tiks novērstas.

Lai kā arī būtu, tomēr izlasot programmu viens ir skaidrs – TP nav nekādi tūtiņdreijeri un sociāldemokrāti. Programmā vairākkārt ir uzsvērts, ka valsts iejauksies tikai galējas nepieciešamības gadījumā un katrs ir pats atbildīgs par savu nākotni. Pēdējā laikā eksaltētajā Latvijas politiskajā gaisotnē tas skan nomierinoši, ja kāda partija nesola revolūciju un pārsteigumus, tā vietā apgalvojot, ka nodokļi netiks paaugstināti un bez īpašas vajadzības neviena dzīve netiks traucēta. Atliek tikai novēlēt – lai veselība darītājam!


Nr 14. Tautas partijas kandidātu saraksts 9. Saeimas vēlēšanām

Tautas partijas programma

Tautas partijas programma 9. Saeimas vēlēšanām


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!