Raksts

Talsinieki gatavi filantropijai


Datums:
30. aprīlis, 2002


Autori

Mareks Indriksons


Foto: Foto - B. Koļesņikovs © AFI

Talsos pēc pirmās vērtīgās pieredzes plānots iedzīvotāju forumus rīkot ik pēc 12 – 18 mēnešiem, un izveidotās darba grupas jau tagad uzsāks konkrētu pilsētas labiekārtošanas projektu īstenošanu.

Ap 150 Talsu foruma dalībnieku šā gada 27.aprīlī dalījās idejās par pilsētas nākotni un vienojās par darbiem, kas uzlabos dzīvi deviņu pakalnu pilsētā. Šāds talsinieku un ar Talsu pusi saistīto ļaužu saiets notika pirmo reizi pilsētas vēsturē, un ir otrais iedzīvotāju forums Latvijā – pirmais nesen notika Lielvārdē.

Foruma dalībnieki kopīgi apsprieda pilsētas stiprās puses un nepieciešamās izmaiņas, darba grupās aplūkojot deviņas pilsētas nozares, par kurām iepriekš nelielā brošūrā bija sniegta vajadzīgā informācija. Šīs tēmas bija – infrastruktūra, sociālā sfēra, mājoklis un vide, līdzdalība un sadarbība starp pašvaldību, uzņēmējiem, nevalstiskām organizācijām, iedzīvotājiem, izglītība, ekonomika, kultūra, atpūta un sports, pilsētas tēls un Talsi – jauniešiem pievilcīga pilsēta.

Darba mērķis ir veicināt iedzīvotāju līdzdalību vietējo problēmjautājumu apzināšanā un risināšanā. Tādējādi tika attīstīta sabiedrības filantropija, proti, savu prasmju, laika, kā arī naudas ziedošana vietējās sabiedrības dzīves pilnveidošanai.

Forumu organizēja Rīcības komiteja, kurā strādāja Talsu puses aktīvi ļaudis no nevalstiskajām organizācijām, pilsētas pašvaldības, vietējā laikraksta, skolām, uzņēmēju un jauniešu vidus. Visi strādāja uz brīvprātības pamata bez atlīdzības, kas ir viens no pirmajiem iedzīvotāju līdzdalības piemēriem.

Foruma gaitā dalībnieki izvirzīja 50 problēmjautājumus, no kuriem tika atsijāti astoņi vissvarīgākie, kuriem darba grupas piedāvāja projektu idejas. Foruma noslēgumā tika izveidotas astoņas darba grupas, kas turpmākā laikā realizēs konkrētus projektus:

1. Braukšanas ātruma piespiedu samazināšana. Darba grupa iecerējusi izveidot “gulošos policistus” satiksmei noslogotākajās pilsētas ielās, kā arī izstrādāt priekšlikumus gājēju pāreju izveidei.
2. Alkohola lietošanas ierobežošana. Mērķis ir pastiprināt uzņēmēju atbildību par alkohola un tabakas izstrādājumu tirdzniecību.
3. Bērnu rotaļu smilšu kastu atjaunošana daudzdzīvokļu namu pagalmos. Šo darbu grupa paredzējusi veikt trīs mēnešu laikā, nomainot gan pašas smiltis, gan atjaunojot kastes, kur tas nepieciešams.
4. Rotaļu laukumu atjaunošana pilsētas bērnudārzos. Iecerēts atjaunot gan morāli, gan fiziski novecojušos rotaļu laukumus bērnudārzos, paredzot, ka tur rotaļāties varēs visi bērni, kas to vēlēsies, ne tikai bērnudārzu audzēkņi.
5. Jauniešu laukuma izveide. Darba grupa plāno izveidot jauniešiem pievilcīgu laukumu ar “brīvo skatuvi”, skrituļslidotāju celiņiem, grafiti sienu u.c. Pirmā darba grupas kopā sanākšana notiks jau šā gada 1.maijā pie tirdzniecības centra Talsu centrs, kur pašlaik savu brīvo laiku vakaros pavada visvairāk jauniešu.
6. Norādes pilsētā. Iecerēts izveidot “virziena rādītājus” piecās vietās pilsētā.
7. Dienas centra bērniem ar īpašām vajadzībām izveide.
8. Ūdens ņemšanas vietas – avotiņa – sakārtošana. Avotu Ūdens ielā darba grupa iecerējusi izveidot ne tikai kā sanitārajām normām atbilstošu tīra ūdens ņemšanas vietu, bet arī kā pievilcīgu tūrisma objektu.

Vietējā atbalsta organizācija – Ziemeļkurzemes Nevalstisko organizāciju (NVO) atbalsta centrs – darba grupu dalībniekiem sniegs konsultācijas un apmācības projektu vadībā, finansu, mantisko un cilvēkresursu piesaistē un citos jautājumos pēc pieprasījuma, kā arī vajadzības gadījumā koordinēs šo projektu īstenošanu.

Visas forumā paustās idejas un projektu piedāvājumus apkopos īpašā izdevumā, ko bez maksas izplatīs pilsētas iedzīvotājiem. Jāuzsver, ka, saskaņā ar vienošanos ar Talsu pilsētas domi, foruma rezultāti tiks iekļauti Talsu attīstības programmas (1998 – 2010) pilnveidē.

Iecerēts šādu forumu Talsos rīkot ik pēc 12 – 18 mēnešiem. Nākamā lielākā iedzīvotāju kopā sanākšana varētu notikt šā gada rudenī vai 2003.gada sākumā, kad jau varētu atskatīties uz šī foruma darba rezultātu.

Forums notika pilotprojekta Iedzīvotāju līdzdalība un kopienas filantropija ietvaros, ko atbalsta Baltijas – Amerikas partnerattiecību programma. Projekta mērķis ir atbalstīt kopienu filantropijas attīstību Latvijā, balstoties uz Centrāleiropas un ASV pozitīvo pieredzi. Nacionālā atbalsta organizācija projekta ieviešanā ir NVO centrs. Talsu iedzīvotāju foruma norisi ar cilvēku darbu, finansiāli vai kā citādi atbalstīja Hansabanka Talsu filiāle, SIA Talsu Vēstis un Talsu pilsētas dome.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!