Raksts

Sveiciens Politika.lv lasītājiem! Saeimā reakcija uz referendumu oficiāli sākusies


Datums:
04. augusts, 2008


Autori

Kārlis Streips


Labdien, Politika.lv lasītāji. Tā kā Dienas portāls nav izrādījis nekādu interesi par manu atgriešanos tā slejās, ar lielu prieku esmu pieņēmis Politika.lv aicinājumu blogot šeit.

Nu, ko. Par referendumu varu teikt tikai vienu — malači Latvijas iedzīvotāji, kuri uz iecirkņiem aizgājāt pietiekami lielos skaitļos, lai valdošajai “elitei” nosūtītu nepārprotamu signālu. Taču jau tagad sāk kļūt acīmredzams tas, ka uz īpaši dzirdīgām ausīm mums necerēt. Tā, piemēram, Ivars Godmanis, būdams statistiski domājoša persona, jau ir paguvis paģērēt kritērijus Saeimas atlaišanai — nevar laikus sastādīt valdību, nevar pieņemt budžetu, nevar strādāt, jo nav kvoruma. Precīzi runājot: “Saeimu nevar atlaist, ja nav kritēriju, kuri nosaka, ko deputāti nav izdarījuši.” Pēcāk premjerministra preses sekretārs ir pateicis, ka tiem jau nav jābūt vienīgajiem kritērijiem, bet par to, vai iekļaut arī “emocionālos kritērijus” — par to būšot jādomā deputātiem.

Referenduma pamatā tieši bija emocionāli kritēriji, kuri saistās ar to, ka valdošā banda sevi ir diskreditējusi pilnīgi un pavisam. Runa nav tik daudz par to, ko “deputāti nav izdarījuši”, bet gan tieši par to, ko viņi IR izdarījuši. Par to esmu rakstījis daudz un dikti — nodokļu nemaksātājs prezidents, lopu dakteris aizsardzības ministrs, nepiemērotas personas Satversmes tiesā, centieni sagraut valsts drošības sistēmu, kā arī pateikt, ka naudas atmazgāšana vairs mūsu valstī nav noziegums … viens pēc otra pēc trešā pēc ceturtā muļķīgs vai atklāti kaitniecisks lēmums. Kaut vai Breša naudas atmazgāšanas priekšlikums. Valdošie to apstiprināja bez daudz runāšanas. Vai nu tas nozīmē, ka viņi patiešām vēlas Latvijā legalizēt naudas atmazgāšanu, vai arī viņi balsoja, nezinot, par ko balso. Nezinu, kurš no šiem variantiem ir briesmīgāks. Taču vienu zinu gan — absolūti katrs cilvēks, kurš patlaban ir valdošajā koalīcijā, i Saeimā, i arī Ministru kabinetā ir pelnījis automātisku izraidīšanu no politiskās dzīves tiklīdz tas kļūs iespējams. Tas ir nevien tāpēc, ka pēdējo divu gadu laikā ir pastrādātas tik prātam neiedomājamas nebūšanas (tajā skaitā “Tautas” partijas elpu aizraujošā krāpšanās 2006. gada priekšvēlēšanu laikā), bet arī tāpēc, ka pret sestdien notikušo referendumu šie ļaudis izturējās ar tādu cinismu un tādu nicinājumu.

Maz ticams, ka valdošā “elite” kādreiz to sapratīs, bet vienam kritērijam par to, kurā brīdī ierosināt Saeimas padzīšanu, ir jābūt uzticības iztrūkumam. Tas ir subjektīvs, nevis objektīvs lēmums. Iespējams, vajag palielināt pirmo nepieciešamo parakstu skaitu no 10 līdz, teiksim, 50 tūkstošiem cilvēku. Tas precīzāk nomērītu sabiedrības patieso sašutumu. Bet noreducēt šīs tiesības uz pavisam tehniskas dabas kritērijiem — tas nozīmēs precīzi to, ka valdošās bandas pārstāvji vēlas visvairāk — priecāties par sestdien notikušā burtu un pilnībā ignorēt sestdien notikušā garu.

Jauku visiem atlikušo dienu!


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!