Pētījums

Starptautisko organizāciju atbalsts augstākajai izglītībai un sociālo un humanitāro zinātnieku diskursi Latvijā


Gads:
2006
Organizācija:
International Policy Fellowships (Open Society Institute)


Autori

Providus


Anotācija

Sociālo un humanitāro zinātņu pārstāvji ietekmē sabiedrības izpratni par politiku, valsti, nāciju un globāliem procesiem, tāpēc ir svarīgi redzēt, kādus diskursus izplata un reproducē šo disciplīnu pārstāvji savos tekstos un runās.

Pētījuma mērķi ir:

  • Salīdzināt veidus, kā sociālo un humanitāro zinātņu lektori un pētnieki Latvijā raksta un runā par sabiedrību, valsti, nāciju un internacionalizāciju
  • Salīdzināt sociālo un humanitāro zinātņu katedru sadarbību ar starptautiskām organizācijām (no 90. gadu sākuma)
  • Secināt, vai pastāv sakars starp šīm parādībām

Rezultātā pētniece nonāk pie secinājumiem, ka humanitāro zinātņu pārstāvji Latvijā biežāk izplata nacionālisma un etātisma diskursus un viņu attieksme pret internacionalizāciju nopietni atšķīras no sociālo zinātnieku attieksmes. No otras puses, arī viņu sadarbība ar starptautiskām organizācijām ir bijusi ierobežotāka un viņus mazāk iesaistīja politikas pētījumos (tādos kā pārskati par tautas attīstību).

Pētījums sastāv no divām daļām – Research Paper, kur tiek detalizēti izpētīts sociālo un humanitāro zinātnieku diskurss un viņu katedru sadarbība ar starptautiskajam organizācijām 90. gados, un Policy Paper, kur starptautisko organizāciju atbalsts akadēmiskajam darbam Latvija 90. gados tiek salīdzināts ar Rumānijas piemēru, un tiek piedāvāti ieteikumi, ka pārvarēt humanitāro zinātņu daļēju pašizolāciju.

(Research Paper – Departments and Discourses (405.83 KB)pdf)

(Policy Paper – International Donor Impact, Funding Infrastructure and Academic Discourses in Humanities and Social Sciences in Latvia during the Democratic Transition (322.30 KB)pdf)


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!