Pētījums

Sociālais dialogs Latvijā


Gads:
2014
Organizācija:
LDDK


Autori

Providus


Sociālo partneru iesaistīšanās dažādu nozaru jomās ir nepietiekama, secināts Latvijas Darba devēju konfederācijas pētījumā par sociālo dialogu.

Divpusējais sociālais dialogs ir sarunu process, kurā līdzvērtīgi piedalās sociālie partneri – darba devēji un darba ņēmēji. Trīspusējais sociālais dialogs ietver arī sarunu partneri – valsts institūcijas.

Lai veiktu Latvijā esošā sociālā dialoga analīzi, LDDK publicējis pētījumu, kas sniedz arī priekšlikumus nozaru sociālā dialoga attīstībai. Pētījumā secināts, ka sociālo partneru iesaistīšanās dažādu nozaru jomās ir nepietiekama. To daļēji skaidro ar neinformētību un ieinteresētības trūkumu, kā arī neizpratni par sociālo partneru nozīmi, vietu un lomu. Tāpat sociālo dialogu apgrūtina sadarbības trūkums un neuzticība starp iespējamiem partneriem politisko sociāli kulturālo un ekonomisko iemelsu dēļ.

(Nozaru sociālā dialoga analīzepdf)

Sociālā dialoga iespējas analizētas pārskatā par sociālā dialoga tiesisko regulējumu Latvijas un starptautiskajos normatīvajos aktos.

(Sociālā dialoga tiesiskais regulējums Latvijas un starptautiskajos normatīvajos aktospdf)


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!