Raksts

Skaties uz maniem vārdiem, nevis darbiem!


Datums:
19. jūnijs, 2008


Autori

Pēteris Timofejevs Henriksson


Man ir pilnīgi vienalga, ar ko ministri tiekas vai kam viņi glāsta kājas. Man žēl to cilvēku, kuri svētās šausmās saķer galvu par Integrācijas ministra nedarbiem. Tāpat man arī šķebina tie, kuri patiesā Schadenfreude berzē rokas – ahā, beidzot iekrita putniņš! Katram cilvēkam ir sava ģimenes dzīve, kuru viņš veido un izjauc pēc saviem ieskatiem. Tieši tāpat kā es negribu, lai kāds recenzē manu privāto dzīvi, es nevēlos recenzēt arī citu. Tomēr tieši Kastēns un viņa partija atvēra Pandoras lādi, publiski, pat ja abstrakti, valorizējot, kāda ir "laba" privātā dzīve un kas ir "slikta", tādējādi politizējot ģimenes dzīvi. Bet - ak nedienas - ko sēsi, to pļausi...

Oskars Kastēns un LPP/LC pēdējo gadu laikā nāca klajā ar visai interesantām publiskām “pārdomām” par Latvijas pilsoņu privāto dzīvi, piemēram, kas Kastēnaprāt ir ģimene un kas nav. Kas viņaprāt ir ģimenes vērtības un kas nav. Mēs visi zinām, ko tieši Kastēns domāja ar „ģimenes vērtībām” un tās pavisam noteikti nav patiesas rūpes par savu ģimeni, citām ģimenēm un tikumību. Kastēna „ģimenes vērtības” nav nekas cits kā sabiedrību šķeļoša retorika, mākslīgi pretstatot viendzimuma pārus un pretējā dzimuma pārus, homoseksualitāti pret heteroseksualitāti, „nepareizo” pret „normu”. Tā ir viņa partijas nodeva kristīgo baznīcu valdošajām fundamentālistiskajām frakcijām apmaiņā pret leģitimitātes zīmogu un viņu lojalitāti. Kā politiskas manipulācijas instruments tas ir cinisks, un, kā redzams no politiķa piemēra, kā retorika tā ir pilnīgi tukša.

Ja kā augsti stāvošs politiķis Oskars Kastēns ir paudis uzticību konservatīvajām ģimenes vērtībām un uzsvēris, ka viņam ģimene ir prioritāte, būtu tikai loģiski sagaidīt, ka viņš patiesi arī tā domā un rīkojas, nevis stāsta par “spēlēm” ar žurnālistēm. Pret konservatīviem uzskatiem man nav nekādu iebildumu – mēs visi esam dažādi, un tādi ir arī mūsu uzskati. Man nav arī iebildumu pret to, ka politiķis uzsver, ka ģimene viņam ir ļoti svarīga – arī man mana ģimene ir ārkārtīgi svarīga. Uzskati par integrācijas politiku un tās pamatnostādnēm arī var atšķirties un tas demokrātiskā sabiedrībā ir tikai normāli. Tomēr politiskas manipulācijas, liekulība un meli ir Kastēna un LPP/LC lielākais vājums, un te ir arī robežas manai liberālajai iecietībai. Ar taisnošanos un atvainošanos nepietiks. Kastēnam ir jāatkāpjas!


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!