Raksts

Savienības “Latvijas ceļš” programma 8. Saeimas vēlēšanām


Datums:
26. jūlijs, 2002


Autori

Providus


Saraksts Nr 15.Programma reģistrēta CVK 2002. gada 25. jūlijā

Latvijas pilsoņi!

Latvijas ceļš ir profesionāla un mērķtiecīga partija, kas aizstāv Jūsu brīvību pašiem veidot savu dzīvi demokrātiskā, tiesiskā un sociāli atbildīgā Latvijas valstī. Mūsu mērķis ir visas sabiedrības stabila attīstība.

Ar Jūsu uzticību mūsu kopīgā darbā esam nostiprinājuši valsts neatkarību, panākuši labas pārmaiņas Latvijā un sagatavojuši valsti dalībai ES un NATO.

Turpinot tautsaimniecības attīstību pašu spēkiem, LC panāks plašu Eiropas līdzekļu piesaistīšanu, tā nodrošinot strauju Latvijas augšupeju. Tas radīs jaunas darba vietas un attīstīs visus Latvijas novadus, ļaus palielināt algas strādājošiem, tajā skaitā mediķiem, skolotājiem, kultūras un sporta darbiniekiem. Vairāk naudas būs pensijām, sociālajai palīdzībai, pagastu, ciemu un pilsētu labiekārtošanai.

LC turpinās aizstāvēt un kopt latviešu valodu un tautas kultūras vērtības arī pēc iestāšanās ES. Mērķtiecīgi pilnveidosim izglītības sistēmu kā pamatu stiprai latviskai pašapziņai.

LC veicinās pilsonisko mieru un cieņu attiecībās ar mazākumtautību cilvēkiem Latvijā. Attīstīsim valstisko pašapziņu, sekmējot sabiedrības integrāciju.

LC atbalsta divu līmeņu vēlētās pašvaldības un brīvprātīgu pašvaldību apvienošanos. LC veicinās piecu plānošanas reģionu attīstību Latvijā.

Pakāpeniski samazināsim uzņēmuma ienākuma un nekustamā īpašuma nodokļus. Naftas produktu akcīzes nodokli novirzīsim ceļu atjaunošanai un attīstībai. Pilnībā pabeigsim sakaru modernizāciju laukos. Valsts atbalstu virzīsim eksportu veicinošām, zinātņu ietilpīgām tehnoloģijām ar augstu pievienoto vērtību.

Finansējumu zinātnei tuvināsim ES līmenim.

Mazo un vidējo uzņēmumu atbalstam LC palielinās valsts garantētās kredītlīnijas un trīskāršos Reģionālā fonda finansējumu. Attīstīsim konsultāciju dienestu, lai uzņēmējiem būtu vieglāk saņemt SAPARD un citu ES fondu līdzekļus.

LC aizstāvēs mūsu lauksaimnieku tiesības uz ES kvotām vismaz Latvijas iedzīvotāju patēriņa līmenī un aizsargās valsts iekšējo tirgu pret kontrabandu un dempingu. Vietējiem lauksaimniekiem piešķirsim valsts garantētus kredītus zemes iegādei. Lai laukos būtu vairāk darba vietu, attīstīsim ražotāju kooperāciju, lauku ceļus, transportu un sakarus, veicināsim lauku tūrismu.

LC ir par ikgadēju minimālās algas un pensijas palielināšanu. Pakāpeniski paaugstināsim bērnu pabalstus. LC uzskata- mazturīgiem iedzīvotājiem jāpalielina sociālie pabalsti.

Pārvarēsim krīzi veselības aprūpē, pilnveidojot veselības apdrošināšanu. Ieviesīsim tādu kārtību, ka katrs cilvēks varēs brīvi izvēlēties ārstniecības iestādi, līdzvērtīgi izmantot ģimenes ārsta un speciālistu palīdzību, iegādāties lētākas zāles, profilaktiski pārbaudīt savu veselību.

Skolotāju algas palielināsim līdz valsts ierēdņu algu līmenim. Pabeigsim pāreju no 4 uz 6 klašu sākumskolām, atjaunosim atzīmju likšanu.

LC vienkāršos studiju kredītu saņemšanu. Jauniešiem, kuri pēc studijām uzsāks darba gaitas valsts un pašvaldību iestādēs, kredītu dzēsīs valsts. Profesionālās izglītības sistēmu pārveidosim atbilstoši darba tirgus pieprasījumam.

Īstenosim valsts programmas “Mājoklis jaunajām ģimenēm” un „Jaunatne brīva no narkotikām”.

Atbalstīsim jaunatnes sportu, būvēsim jaunas sporta zāles.

Uzlabosim policijas operativitāti un tehnisko nodrošinājumu. Veicināsim valsts policijas sadarbību ar pašvaldību policiju un Zemessardzi. LC uzskata – nepieciešama nesaudzīga cīņa ar narkotikām un kontrabandu!

Pabeigsim valsts austrumu robežas izbūvi atbilstoši ES drošības standartiem.

Uzlabosim tiesu darbu tā, lai cilvēki tām uzticētos. Nostiprināsim tiesu sistēmas taisnīgumu, neatkarību un paātrināsim lietu izskatīšanu. Cīņā ar korupciju LC ieviesīs “ienākumu sākumdeklarēšanu”, panāks partiju finansēšanas atklātību.

Uzcelsim Nacionālo bibliotēku un iekļausim to publisko bibliotēku kopējā tīklā, lai informācija būtu pieejama katrā pagastā. Palielināsim valsts finansējumu tradicionālā kultūras mantojuma saglabāšanai un profesionālās mākslas attīstībai, atbalstīsim Kultūrkapitāla fonda darbību.

LC komandā ir pieredzējuši cilvēki, kuri grūtos brīžos spēj uzņemties atbildību par valsti. Mēs protam saliedēt dažādus politiskos spēkus darbam Latvijas labā.

Mūsu kandidāts Ministru prezidenta amatam ir Andris Bērziņš.

Tautas nobalsošanā LC aicina sabiedrību balsot par iestāšanos Eiropas Savienībā.

LC aicina izvēlēties ceļu uz drošību, labklājību un pašapziņu.


5 mīti par to, kādam jābūt politiķim

LC: varas stūre negarantē solījumu izpildi


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!