Samtaina, salda saule 7

Šodien – iepriekš solītais stāsts par saulainu un pavasarīgu desertu. Par tiramisu, manu mīlestību jau kopš pirmā ceļojuma uz Itāliju. Tiramisu ir trīs pozitīvas īpašības: tas ir ļoti garšīgs, to ir viegli pagatavot un visi ingredienti ir pieejami vietējos veikalos. Es izmantoju recepti, ko atradu itāļu pavāres Annas Maria Volpi brīņišķīgajā mājaslapā. Ja gatavosiet, tad izlasiet oriģinālo recepti ar paskaidrojumiem un ilustrācijām šeit. Zemāk apzināti neatkārtošu recepti, tikai papildināšu ar dažām piezīmēm un vispārīgu saldās dzīves propagandu.

Iesaki citiem:

Klasiskais tiramisu nozīmē daudz garšīga krēma un nedaudz kafijā mērcētu biskvīta cepumiņu. Tātad, tam nav sakara ar visādu veidu biskvīta kārtojumiem, kas parasti ir sastopami Latvijā zem apzīmējuma "tiramisu".

Iepirkumu saraksts ir vienkāršs. Olas, cukurs, kafija (es lietoju šķīstošo), saldais krējums, kakao pulveris. Bet vispirms jānodrošina, ka Jums ir trīs pamatsastāvdaļas. Pirmkārt, tiramisu „dvēsele” - maskarpone siers. Veikalos tas parasti atrodas kaimiņos kausētajiem sieriem. Der tikai maskarpone, ne ar ko citu to nevar aizvietot. Otrkārt, savoiardi („dāmas pirkstiņi”) biskvīta cepumiņi. Tos nav vajadzības cept pašiem, jo, par laimi, tie ir noperkamas veikalos (šeit un šeit bildes – kā izskatās). Meklējiet tieši savoiardi – visādas selgas, piparkūkas un citi saldie sausiņi neder. Treškārt, marsalas vīns. Ja neatradīsiet (kas ir ļoti ticami) tieši marsalu, tad droši ņemiet portvīnu vai citu labu stiprētu sarkanvīnu. Sargājieties no kārdinājumiem pagatavošanas procesā: visi šie produkti ir bezgala garšīgi paši par sevi.

Pagatavošanas shēma ir šāda: cukuru ar olu dzeltenumiem sakuļ, pielej klāt marsalas vīnu un vāra ūdens vannā. Noņem no uguns, ar lāpstiņu iemaisa sakulto maskarpone un pēc tam saputoto krējumu. Krēms ir gatavs. Tad savoiardi cepumus liek vienā kārtā, apslaka ar ļoti (!) stipru saldu kafiju (mērcēt nesanāks, jo cepumiņi ir trausli un škidrumā momentāli „kūst”). Tad pārklāj ar krēmu (ja gribas, atkal liek cepumus un atkal krēmu) un pārkaisa ar kakao. Precīzi norādījumi – šeit.

Totāls aizleigums uz mikseriem un citām elektriskām iekārtām: viss jākuļ un jāmaisa mierīgi un maigi. Cita lieta – putotais krējums, bet arī šeit nedrīkt pārcensties – tam ir jābūt mīkstam. Gatavā tiramisu konsistence ir viegla, padevīga, nedaudz tekoša un samtaina (nevis pasausa kūka). Krāsa – saulaina, silti dzeltena.

Un pēdējais. Gatavais tiramisu ir obligāti (!) jāatvēsina ledusskapī 3-4 stundas. To nedrīkst neievērot. Taču, ja gatavojat piektdienas vakarā kamēr uz Jums skatās vairāki izsalkušu acu pāri... Jo, galu galā, ja nedrīkst, bet ļoti gribas...

Iesaki citiem:
Creative commons c6ae3e51884b139b45a669ce829ac99646bf0ceb328fc95963f1703a58a032d0 CREATIVE COMMONS LICENCE ĻAUJ RAKSTU PĀRPUBLICĒT BEZ MAKSAS, ATSAUCOTIES UZ AUTORU UN PORTĀLU PROVIDUS.LV, TAČU PUBLIKĀCIJU NEDRĪKST LABOT VAI PAPILDINĀT. AICINĀM ATBALSTĪT PROVIDUS.LV AR ZIEDOJUMU!

Komentāri (7) secība: augoša / dilstoša

5278633172 71b63f7fe4
Komentētājs

Anatolijs 22.11.2008 13:38
Paldies par receptēm :) www.meitenes.net

5278633172 71b63f7fe4
Komentētājs

DaceA 30.01.2008 17:08
Paldies! Gardi izsmējos par aizliegtajām alternatīvām, kuras tiramisu veidošanā varētu iedomāties izmantot latvietis (cepumi selga, piparkūkas). Uzreiz radās asociācijas ar citu itālisko "must", margaritas picu, kura Latvijas platuma grādos ir redzēta izpildījumā ar kečupu un krievijas sieru... ;)
Bet selgas cepumi noder citā starptautiskajā klasikā, proti, siera kūkas (cheese cake) pamatā!

5278633172 71b63f7fe4
Komentētājs

Anna 25.01.2008 12:56
kafijai nav jābūt saldai, pietiek ar saldumu no cukura ko liek pie krēma. saldā krējuma vietā izmanto saputotus olu baltumus. jo krējumīguma pilnīgi pietiek no mascarpones siera...

5278633172 71b63f7fe4
Komentētājs

asmo 25.01.2008 11:04
Tā kulšana ūdens peldē ir, lai izvairītos no salmenolozes, citas jēgas tam manuprāt nav. Ja zini, ka vista, kas dēj olu ir vesela to peldēšanu var droši skipot.

A cēpumi nemaz tā nekūst, vajag tik iemanīties, šamos pareizi iemērkt, mācoties, kādus 2 līdz trīs zaudēsi, bet tā nav liela cena.

Par kulšanu ar miksri un ar rokām, esmu provējis gan tā gan šā, zini diference nekāda tikai ņemšanās lielāka (protams tiem kas ķer kaifu no gatavošanas procesa, tas ir labāk).

5278633172 71b63f7fe4
Komentētājs

Aleksejs Dimitrovs 24.01.2008 21:56
Виктор, большое спасибо! То, что надо - перед выходными :)

5278633172 71b63f7fe4
Komentētājs

Krista 24.01.2008 19:50
Paldies par garšīgo stāstu :) Mana personiskā deviācija no oriģinālās receptes ir atteikties no olām (un, attiecīgi, to kulšanas ūdens peldē) - sanāk tikpat garšīgi, mazāk holesterīna un vēl mazāks laika patēriņš ;) Es arīdzan nekad nelietoju šķīsteni (lai gan daudzuviet esmu sastapusi norādījumu, ka tas būtu OK) bet stipru espresso kafiju, kurai piešauju kādu karoti grappa bianca.

5278633172 71b63f7fe4
Komentētājs

Dita - Viktors 24.01.2008 17:57
Paldies, Viktor! Burvīgs blogs. Mmmmmmmmmmmm... cik garšīgi! Garšīga recepte un garšīgi uzrakstīts.

Citi autora darbi
Makarovs 60466

Ko (ne)darīt? 11 Autors:Viktors Makarovs