Raksts

Samtaina, salda saule


Datums:
24. janvāris, 2008


Autori

Viktors Makarovs


Šodien – iepriekš solītais stāsts par saulainu un pavasarīgu desertu. Par tiramisu, manu mīlestību jau kopš pirmā ceļojuma uz Itāliju. Tiramisu ir trīs pozitīvas īpašības: tas ir ļoti garšīgs, to ir viegli pagatavot un visi ingredienti ir pieejami vietējos veikalos. Es izmantoju recepti, ko atradu itāļu pavāres Annas Maria Volpi brīņišķīgajā mājaslapā. Ja gatavosiet, tad izlasiet oriģinālo recepti ar paskaidrojumiem un ilustrācijām šeit. Zemāk apzināti neatkārtošu recepti, tikai papildināšu ar dažām piezīmēm un vispārīgu saldās dzīves propagandu.

Klasiskais tiramisu nozīmē daudz garšīga krēma un nedaudz kafijā mērcētu biskvīta cepumiņu. Tātad, tam nav sakara ar visādu veidu biskvīta kārtojumiem, kas parasti ir sastopami Latvijā zem apzīmējuma “tiramisu”.

Iepirkumu saraksts ir vienkāršs. Olas, cukurs, kafija (es lietoju šķīstošo), saldais krējums, kakao pulveris. Bet vispirms jānodrošina, ka Jums ir trīs pamatsastāvdaļas. Pirmkārt, tiramisu „dvēsele” – maskarpone siers. Veikalos tas parasti atrodas kaimiņos kausētajiem sieriem. Der tikai maskarpone, ne ar ko citu to nevar aizvietot. Otrkārt, savoiardi („dāmas pirkstiņi”) biskvīta cepumiņi. Tos nav vajadzības cept pašiem, jo, par laimi, tie ir noperkamas veikalos (šeit un šeit bildes – kā izskatās). Meklējiet tieši savoiardi – visādas selgas, piparkūkas un citi saldie sausiņi neder. Treškārt, marsalas vīns. Ja neatradīsiet (kas ir ļoti ticami) tieši marsalu, tad droši ņemiet portvīnu vai citu labu stiprētu sarkanvīnu. Sargājieties no kārdinājumiem pagatavošanas procesā: visi šie produkti ir bezgala garšīgi paši par sevi.

Pagatavošanas shēma ir šāda: cukuru ar olu dzeltenumiem sakuļ, pielej klāt marsalas vīnu un vāra ūdens vannā. Noņem no uguns, ar lāpstiņu iemaisa sakulto maskarpone un pēc tam saputoto krējumu. Krēms ir gatavs. Tad savoiardi cepumus liek vienā kārtā, apslaka ar ļoti (!) stipru saldu kafiju (mērcēt nesanāks, jo cepumiņi ir trausli un škidrumā momentāli „kūst”). Tad pārklāj ar krēmu (ja gribas, atkal liek cepumus un atkal krēmu) un pārkaisa ar kakao. Precīzi norādījumi – šeit.

Totāls aizleigums uz mikseriem un citām elektriskām iekārtām: viss jākuļ un jāmaisa mierīgi un maigi. Cita lieta – putotais krējums, bet arī šeit nedrīkt pārcensties – tam ir jābūt mīkstam. Gatavā tiramisu konsistence ir viegla, padevīga, nedaudz tekoša un samtaina (nevis pasausa kūka). Krāsa – saulaina, silti dzeltena.

Un pēdējais. Gatavais tiramisu ir obligāti (!) jāatvēsina ledusskapī 3-4 stundas. To nedrīkst neievērot. Taču, ja gatavojat piektdienas vakarā kamēr uz Jums skatās vairāki izsalkušu acu pāri… Jo, galu galā, ja nedrīkst, bet ļoti gribas…


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!