Raksts

Saeimas deputātu skaidrojumi par lēmumu nepiekrist I.Ūdres sodīšanai


Datums:
25. novembris, 2003


Autori

Providus


2003.gada 20.novembrī Saeima nepiekrita deputātes Ingrīdas Ūdres saukšanai pie administratīvās atbildības par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja kā kontroles funkcijas realizējošās valsts institūcijas likumīgo prasību savlaicīgu neizpildīšanu – partija nebija atmaksājusi nelikumīgi saņemtos ziedojumus.

Saskaņā ar Satversmi Saeimas deputātu nevar administratīvi sodīt bez Saeimas piekrišanas. Saeima nedeva piekrišanu I.Ūdres sodīšanai, jo par balsoja mazākums – 27 deputāti (Jaunā Laika frakcija ar dažiem izņēmumiem, Māris Grīnblats un Anna Seile no TB/LNNK, kā arī Ēriks Jēkabsons un Ingrīda Labucka no Latvijas Pirmās partijas). Pret balsoja 12 deputāti, atturējās 49, nebalsoja 4 un vēl 4 deputāti piedalījās Saeimas sēdē, taču nereģistrējās balsojumam.

Saeimas lēmums nozīmē, ka parlamentārieši lieguši iespēju tiesā izvērtēt I.Ūdres likumpārkāpumu un lemt par atbilstošu sodu. Lai noskaidrotu deputātu motivāciju šādam lēmumam, politikal.lv lūdza Zaļo un zemnieku savienības, Latvijas Pirmās partijas, TB/LNNK, JL, Tautas partijas, Tautas saskaņas partijas, Latvijas Sociālistiskās partijas un PCTVL deputātus, kā arī I.Ūdri atbildēt uz diviem jautājumiem:

  • kāpēc viņi nebalsoja par I.Ūdres sodīšanu un
  • kā šis lēmums savienojams ar principu “viens likums – viena taisnība visiem”, kas fiksēts gan vairāku partiju pamatdokumentos, gan izskanēja arī pašas Saeimas priekšsēdētājas I.Ūdres svinīgajā uzrunā Saeimā LR proklamēšanas 85.gadadienā tikai dažas dienas pirms šī balsojuma.

Politika.lv 24.novembrī nosūtīja vēstules ar jautājumiem visiem deputātiem, kas piedalījās Saeimas sēdē 20.novembrī un nebalsoja par I.Ūdres sodīšanu, un publicēs visas saņemtās atbildes.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!