Raksts

Sabiedrības iesaistīšana Ministru kabineta lēmumu – tiesību aktu projektu un politikas dokumentu projektu pieņemšanā


Datums:
14. februāris, 2003


Autori

Andris Lācis


Prezentācija seminārā "Valsts pārvaldes, nevalstisko organizāciju un plašsaziņas līdzekļu loma sabiedrības iesaistīšanā lēmumu pieņemšanā" 2003. gada 12. februārī

Tiesību akts, kurš pamatā regulē Ministru kabineta darbību

Ministru kabineta kārtības rullis
(Ministru kabineta 2002.gada 12.marta noteikumi Nr.111)

Tiesību akta projektu vai politikas dokumenta projektu Ministru kabinetā var iesniegt:

  • Ministrijas, īpašu uzdevumu ministra sekretariāta, Valsts kancelejas, Eiropas integrācijas biroja izstrādāto projektu – Ministru prezidents, Ministru prezidenta biedrs, ministrs, īpašu uzdevumu ministrs, valsts ministrs.
  • Citu valsts un pašvaldību institūciju, kā arī nevalstisko organizāciju vadītāji projektu var iesniegt tikai ar Ministru kabineta locekļa starpniecību, kurš politiski atbildīgs par attiecīgo jomu.

Valsts sekretāru sanāksmē piedalās

  • Ar balsstiesībām – valsts sekretāri, īpašu uzdevumu ministra sekretariāta vadītājs, Eiropas integrācijas biroja direktors un Valsts kancelejas direktors.
  • Ar padomdevēja tiesībām – Valsts kancelejas amatpersonas, Valsts kontroles pārstāvis, Ģenerālprokuratūras pārstāvis, parlamentārie sekretāri, Latvijas Pašvaldību savienības pārstāvis, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas pārstāvis, Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes pārstāvis Reģionālās attīstības padomes pārstāvis, Tautsaimniecības padomes pārstāvis un nevalstisko organizāciju pārstāvis.
  • Ar padomdevēja tiesībām – citas Valsts kancelejas direktora uzaicinātas personas (attiecīgajā darba kārtības jautājumā).

Tiesību aktu projektu virzība
saskaņā ar Ministru kabineta kārtības rulli

Politikas dokumentu projektu virzība
saskaņā ar Ministru kabineta kārtības rulli

Sabiedrības iesaistīšanas tiesību akta projekta un politikas plānošanas dokumentu izstrādes procesā

  • Projektu pieejamība Ministru kabineta Mājas lapā
  • Nevalstisko organizāciju pārstāvju piedalīšanās Valsts sekretāru sanāksmēs
  • Vienotā anotācijas sistēma likumprojektiem un Ministru kabineta noteikumu projektiem

Ministru kabineta mājas lapas adrese: www.mk.gov.lv


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!