Raksts

Rokasgrāmata: integrācija darba vietā


Projekts:
Sabiedrības integrācija darba vietā

Datums:
26. oktobris, 2018


Autori

Providus


Domnīca PROVIDUS piedāvā iepazīties ar rokasgrāmatu pa integrāciju darba vietā. Tā ir veidota ar mērķi apkopot labo praksi iekļaujošas darba vides veidošanā un integrācijas atbalsta nodrošināšanā, kā arī sniegt ieteikumus valsts politikas veidotājiem un Rīgas pašvaldībai par to, kā labāk un efektīvāk atbalstīt jauniebraucēju iekļaušanos Latvijā. Tāpat rokasgrāmatā ir apkopoti jauniebraucējem un darba devējiem noderīgi informācijas resursi par jau šobrīd pieejamajiem integrācijas atbalsta pasākumiem.

Rokasgrāmata / Latviskipdf

Rokasgrāmata / Angliskipdf

Rokasgrāmata / Krieviskipdf

Projekta pasākuma prezentācijapdf

Rokasgrāmatas saturs sadalīts četrās daļās, un katra no tām paredzēta kādai no integrācijas procesā iesaistītajām pusēm:

1. Valsts politikas veidotājiem: Kā uzlabot jauniebraucēju uzņemšanas sistēmu?
2. Pašvaldībai: Kā pašvaldība var atbalstīt jauniebraucēju integrāciju?
3. Darba devējiem: Kā organizēt jauniebraucēju iekļaušanos darba vietā?
4. Jauniebraucējiem: Kur pieejams atbalsts integrācijas procesā?

Informācija par projektu

Latvijai aizvien intensīvāk iekļaujoties starptautiskajā vidē un Latvijas tautsaimniecībai attīstoties, Latviju par savu dzīvesvietu izvēlas cilvēki gan no citām Eiropas Savienības valstīm, gan valstīm ārpus tās. Izjūtot darbaspēka trūkumu, uzņēmumi aizvien biežāk mēdz darbiniekus meklēt citās valstīs. Aizvien vairāk Latvijas iedzīvotāji ārzemēs iegūst izglītību un darba pieredzi, pēc laika izlemjot Latvijā atgriezties, kā rezultātā uz Latviju kopā ar remigrantiem pārceļas arī viņu ģimenes. Šo tendenču rezultātā Rīga jau šobrīd dzīvo aptuveni 50 000 citu valstu pilsoņu, un sagaidāms, ka turpmāk viņu skaits turpinās pieaugt.

Taču nereti tieši darba devēji ir galvenais jauniebraucēju atbalsta punkts – darba devēji palīdz ne tikai atrisināt administratīvās imigrācijai un darba uzsākšanai nepieciešamās formalitātes, bet arī sniedz atbalstu praktiskos jautājumos sadzīves uzsākšanai jaunajā dzīves vietā.

Tādēļ domnīca PROVIDUS projektā “Integrācija darba vietā” apzināja esošo situāciju sarunās ar darba devējiem un jauniebraucējiem Latvijā. Tika veiktas intervijas gan ar uzņēmumu pārstāvjiem, kuri šobrīd jau nodarbina ārvalstu darbaspēku un plāno to darīt nākotnē, gan arī fokusa grupas ar citu valstu pilsoņiem, kuri šobrīd dzīvo Latvijā. Tāpat tika apkopota informācija par jau pieejamajiem integrācijas atbalsta pasākumiem, balstoties uz padziļinātajās intervijās un fokusa grupās identificētajiem izaicinājumiem. 10. oktobrī domnīca PROVIDUS prezentēja projekta “Integrācija darba vietā” secinājumus.

Projekts tiek līdzfinansēts Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Sabiedrības integrācijas programmas ietvaros.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!