Raksts

Rīkojies, Aleksandr!


Datums:
21. jūlijs, 2009


Autori

Dita Arāja


Viņi to beidzot izdarīja. Mani kolēģi laikrakstā Diena publiski prasa jaunajam īpašniekam atklāt Dienas pirkuma finansētāja vārdu.

Es gan šādu rīcību no redakcijas gaidīju krietni agrāk, jo jaunā īpašnieka Aleksandra Tralmaka rīcība, neatklājot naudas devēju vārdus, jau ir krietni iedragājusi Dienas uzticamību un reputāciju. Kā žurnāliste esmu augusi Dienā, tur strādājot un faktiski pavadot savas dzīves trīspadsmit gadus. Un jau no pirmās dienas Dienas kādreizējā vadība man kā žurnālistikas studentei ir mācījusi, ka avīzes pamatā ir caurspīdīgums un atklātība, jo — kā gan atbildību kā žurnālisti varam prasīt no citiem, ja paši neievērojam brīvas un stipras preses pamatnosacījumus: atklātību, objektivitāti, godīgumu un cieņu pret lasītāju.

Šajos nepilnajos 20 Dienas pastāvēšanas gados ir bijis dažādi. Ir bijuši laiki, kad esam visi elpojuši vienā elpā un jutušies ne tikai kā viena komanda, bet arī — kā viena ģimene. Un ir bijis rūgtums un sašķeltības sajūta, kad mežonīgais kapitālisms ir veicinājis „augšu” norobežošanos no „apakšām”. Kad „apakšas” ir kurnējušas un jutušās nevajadzīgas, nenovērtētas, varbūt pat apkrāptas. Un tomēr kaut kur un kaut kā (ja vēlaties, sauciet to par Stokholmas sindromu) vienmēr ir gailējusi ideja, kuras dēļ žurnālisti ir ticējuši savam darbam. Darbam laikrakstā Diena.

Aleksandrs Tralmaks ar vienu vēzienu Dienas atklātības pamatprincipu ir aizslaucījis miskastē. Nepiedodami, jo pats Aleksandrs taču ir vairākus gadus pavadījis Dienā un it kā teorētiski zina tās principus. Aleksandrs vismaz fiziski nav bijis tāls no redakcijas un žurnālistiem — viņš ir zinājis par Dienas žurnālistu vēlmēm un bažām, jo vismaz savulaik tikām vērsuši viņa uzmanību, ka Dienu neveiksmīgās personālpolitikas dēļ atstāj spēcīgi un talantīgi žurnālisti. Viņam vismaz teorētiski vajadzētu saprast, ka darījuma atklātība šai avīzei un tās komandai ir ļoti svarīga. Īpaši viņam to vajadzētu saprast, ja patiesībai atbilst Tralmaka publiski deklarētais turpināt Dienas labās tradīcijas un kā izdevējam neietekmēt avīzes saturu.

Ir labi, ka mani kolēģi ir saņēmušies. Ja Tralmaks ciena Dienas redakciju un avīzes lasītājus, viņš Dienas darbinieku prasību pēc skaidrības vairs nedrīkstētu ignorēt. Kā, Aleksandr, tagad rīkosies Tu?


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!