Projekts

„Rīga – atveries!”


Projekta norises laiks:
01.03.2012 - 01.05.2012
Projekta izmaksas:
1000 LVL
Finansētājs:
Rīgas dome


2011.gada nogalē forumā „Rīga dimd” darba grupa „Elektroniskie risinājumi sabiedrības līdzdalībai Rīgā” kā vienu no ieteicamiem darbības virzieniem, lai veicinātu informācijas pieejamību Rīgas domē (turpmāk – RD), identificēja nepieciešamību panākt plašāku RD apkopoto pamatdatu jeb jēldatu pieejamību ikvienam interesentam jeb īstenot atvērto datu (Open data) principu. Šo principu īsteno, piemēram, šādas pasaules pilsētas – Stokholma, Helsinki, Vašingtona, Berlīne un Mančestra. Pamatdatu, datu bāzu, nevis tikai apstrādātu grafiku vai atsevišķu ciparu pieejamība ļauj ikvienam interesantam pašam analizēt situāciju un tos izmantot visefektīvākajā veidā gan sniedzot ierosinājumus politiku attīstībai Rīgā, gan veidojot savas personīgās izvēles, balstoties uz datiem, nevis pieņēmumiem.

 Faktu lapa (219.93 KB) par to, kas ir atvērtie dati, kā tos izmanto pašvaldības dažādās valstīs un kas šajā jomā notiek Rīgas domē.

Projekta mērķis: radīt izpratni par atvērto datu principa ieviešanas noderīgumu Rīgas pašvaldības darbā, identificējot sadarbības idejas un iezīmējot turpmākās rīcības virzienus, lai nodrošinātu atvērto datu principa ieviešanu Rīgas pašvaldības darbā.

Projekta aktivitātes

  1. Izpēte.
      Lai akcentētu atvērto datu nozīmīgumu un apkopotu idejas par Rīgai būtiskākajiem datiem, kuru pieejamības nodrošināšana dotu vislielāko labumu Rīgas iedzīvotājiem, projektā tiks veikta izpēte par situāciju citās pasaules pilsētās un analizēta RD struktūrvienību mājas lapās šobrīd pieejamā informācija.
  2. Forums „Rīga – atveries!”.
      Izpētes rezultāti un konkrēti piemēri, kad datu pieejamība ļāvusi interesentiem izstrādāt sabiedrībai noderīgus produktus, tiks apspriesti forumā „Rīga – atveries!”. Foruma laikā darba grupās tiks izstrādāti priekšlikumi – konkrēti NVO, atvērto datu entuziastu un RD struktūrvienību sadarbības projekti – RD publiskoto datu izmantošanai iedzīvotājiem noderīgu produktu, pakalpojumu izstrādei.

Prezentācijas no foruma “Rīga – atveries!”

“Atvērtie dati pašvaldību darbā – pasaules pilsētu pieredze”, Linda Austere, PROVIDUS pētniece

 

“Statistikas dati visiem”, Uldis Ainārs, LR Centrālās Statistikas pārvaldes Informācijas, izdevniecības un poligrāfijas departamenta direktors

 

“Pieredze ar Latvijas atvērto datu apstrādi un analīzi, un data.opendata.lv atvērto datu portāla izstrāde”, Raimonds Simanovskis, opendata.lv pārstāvis

Atvērto datu rokasgrāmata opendatahandbook.org, Pāvils Jurjāns, opendata.lv pārstāvis

 

Rīgas transporta shēma www.rigatransit.lv, Vitālijs Bariševs, izstrādātājs

Tiesu statistikas vizualizācija www.tiesas.lv“, Agnese Lešinska, PROVIDUS pētniece 

 

Projektu īsteno: biedrība „Kustība demokrātiskai domai”, Sabiedriskās politikas centrs PROVIDUS un Baltijas vides forums.

Papildu informācija par projektu:

Biedrība „Kustība demokrātiskai domai”, Gunta Misāne, 29115356, guntamisane@gmail.com

Sabiedriskās politikas centrs PROVIDUS, Linda Jākobsone, 67039258, jakobsone@providus.lv

Baltijas vides forums, Kristīna Veidemane, 67357551, kristina.veidemane@bef.lv

 

Projektu līdzfinansē Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Sabiedrības integrācijas programma

IKSD.GIF











Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!