Pētījums

Reassessing the European Neighbourhood Policy


Gads:
2007
Organizācija:
European Policy Centre


Autori

Providus


Eiropas kaimiņu politika zem viena institucionāla un budžetāra jumta ir apvienojusi iepriekš eksistējošus instrumentus un reģionālas pieejas, tādejādi uzlabojot to īstenošanas potenciālu. Balstoties uz paplašināšanās pieeju, tā ir nodrošinājusi vienu vienīgu modeli bilaterālām attiecībām starp ES un tās individuālajām kaimiņvalstīm (izņemot Krieviju).

Dažos gadījumos, kā piemēram Ukrainā, Marokā un Jodānijā, Eiropas kaimiņu politika ir arī pastiprinājusi pārkārtošanās procesus, kuri jau iepriekš virzījās uz priekšu. Tās vispārējais apjoms tomēr vēl ir nenoteikts. Patiesībā Eiropas kaimiņu politika vēl cieš no sākotnējās vienošanās ar ES dalībvalstīm par tik daudzveidīgu valstu kā Autrumeiropas, Dienvidkaukāzijas, Tuvo Aaustrumu un Ziemeļāfrikas ievietošanu vienā politikas grozā. Turklāt, Eiropas kaimiņu politikas ietekme cilvēktiesību un demokrātijas sekmēšanā savās partnervalstīs ir līdz šim bijusi ļoti pieticīga, un pat izraisījusi pretrunas, dilemmas un pat negaidītas negatīvas sekas. Tās rīcībā esošie instrumenti ir bijuši nepietiekami, lai efektīvi cīnītos ar drošības draudiem, un citiem plašākas Eiropas kaimiņvalstu kopienas izraisītiem riskiem.

Reassessing the European Neighbourhood Policy

Ja nedarbojas saite, lūdzu ziņojiet admin@politika.lv


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!