Raksts

Ragana un viņas nedarbu rezultāts


Datums:
17. marts, 2011


Autori

Kārlis Streips


Labdien, lasītāji!Satversmes tiesas tiesnese Vineta Muižniece ir teikusi, ka tie, kuri prasa viņas atkāpšanos sakarā ar to, ka viņa pirms kāda laika, šķietami, viltoja vai lika viltot Saeimas Juridiskās komisijas protokolu par likumprojektu, kas kriminalizētu politisko partiju finanšu pārkāpumus, nodarbojoties ar "raganu medībām." Nu, labi. Tādā gadījumā es teikšu, ka Vineta Muižniece ir ragana, un viņas lāsti un nedarbi no pagājušās Saeimas laikiem ir atstājuši pēdas arī tajā sasaukumā, kāds mums ir uzsēdies uz kakla patlaban.

Uzreiz, protams, steidzos pateikt, ka vārdu “ragana” es šeit lietoju pārnestā un folklorizētā nozīmē. Nedomāju, ka V. Muižniece naktī jāj uz slotas kāta. Taču viņas nedarbi minētajā jautājumā tomēr bija pavisam ļauni.

Jo tagad, lūk, Saeimas “gudrās galvas” atkal ākstās ar minētā likumprojekta pieņemšanu. Juridiskās komisijas vadītāja Ilma Čepāne ir teikusi, ka acīmredzot pašreizējam projektam atbalsta nav, jo sēdē, kurā tas ticis apspriests, sevišķi intensīvi pret to ir uzstājies “zaļo zemnieku” pārstāvis (un, ja kas, kādreizējā valsts otra augstākā amatpersona) Gundars Daudze. Ziņots arī, ka ZZS un arī Šlesera biznesa projekta ļaudis no PLL ir teikuši, ka likumprojektu nevar apspriest tāpēc, ka abās frakcijās tik ļoti ir nomainījies personāls un cilvēkiem vienkārši nav bijis laika izlasīt likumprojektu tā, lai par to varētu spriest. Acīmredzot tos, kuri tā apgalvo, netraucē doma, ka tas laikam nozīmē, ka jaunie deputāti ir visnotaļ dumjas personas, kuras neprot lasīt. It īpaši “kultūrā,” kurā visbiežāk lēmumu par to, vai balsot par vai pret, “gudrās galvas” pieņem atbilstoši vienam rokas pirkstam, kurš pavērsts augšup vai lejup, tas nu reiz nav arguments.

Un te nu ir jāuzdod viens pavisam elementārs jautājums: Kāpēc jebkura, kaut viena ievēlēta amatpersona Latvijas republikā gribētu pretoties domai, ka krāpšanās politiskās finansēšanas lietā ir kriminālnoziegums? Kremļa interešu bīdītāji Latvijā no “Saskaņas” centra ir bilduši, ka acīmredzot, ja projekts tiks pieņemts, tūlīt aiz restēm nonāks vesela strīpa nevainīgu cilvēku, bet tas ir tik idiotisks arguments, ka grūti spriest, ko par to teikt, izņemot to, ka acīmredzot arī SC rindās ir lieli dumiķi, kuri nav pamanījuši, ka pirms nonākt cietumā, cilvēkam tomēr vispirms ir jāiziet cauri tiesas procesam, un tur ir tāds jēdziens, kā “pierādījumi”. Varbūt deputātam Kravcovam tas joprojām ir pārāk sarežģīts vārds, bet Urbanovičs taču to saprot. Tāpēc saku vēlreiz — idiotisks apgalvojums.

Bet laikam jau saprotams, diemžēl, diemžēl saprotams. Nesaku un neapgalvoju neko konkrētu, jo nevaru zināt, bet kādreizējās Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas pārdomas par minētās politkustības saitēm ar kaimiņvalsti Krieviju tomēr bija vērā ņemamas. Varbūt tur ir noticis kaut kas tāds, kas patlaban būtu administratīvi, bet pēc likumprojekta pieņemšanas — kriminālsodāms? Ja nē, tad kā skaidrot opozīciju no apvienības, kuras programmā pats pirmais punkts runā par nepieciešamību “samazināt motivāciju korupcijai”?

Tas pats jautājums, diemžēl, nav jāuzdod par “zaļajiem zemniekiem” un viņu tēvu, sponsoru, krusttēvu un dievu Puzē. Nedz arī par PLL, kuru veido tās divas partijas, par kurām agrāk vai vēlāk arī pēdējā tiesas instance visnotaļ noteikti pateiks, ka jā, čabulīši, laikā pirms 9. Saeimas vēlēšanām Jūs krāpāties un ar uzviju, un tāpēc laiks atmaksāt naudiņu. TP gadījumā, ja tas nozīmēs bankrotu, tad ļoti žēl, bet par to vajadzēja padomāt toreiz. Taču jautājums par Administratīvās tiesas procesu ir ļoti skaidrs. Ja partija nogrēkojās, tas nozīmē, ka nogrēkojās arī partijas pārstāvji. Un skaidrs, ka viņi gan nevēlas krimināllikuma pantu, kurā ir teikts, ka par partiju krāpšanos kāds ir konkrēti atbildīgs.

Rokas nolaižas domājot par to, ka ar šo Saeimas sastāvu ir jāsadzīvo vēl trīsarpus gadu garumā. Latvijā patlaban ir mazākumvaldība, kurā ir Vienotība un Visu Latvijai. “Zaļie zemnieki,” lai arī ko par to gvelztu vai negvelztu Brigmanis, ir opozīcijā. Atliek secināt, ka 3. oktobrī būs jāsāk vākt parakstus par Saeimas atsaukšanu. Nekur nav teikts, ka nākamā būs labāka, bet kaut kad tomēr mums ir jānonāk pie parlamenta, kurā vairākums, ne mazākums, ir par godīgu politiku un tiesiskumu. Šoreiz vēl neizdevās. Ragana savu ir padarījusi.

Jauku visiem atlikušo dienu!


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!