Raksts

Radot bērniem un jauniešiem labvēlīgu vidi


Datums:
04. novembris, 2014


Autori

Ilona Kronberga


Foto: Lotus Carroll

Ir acīmredzams, ka Latvijas sistēmā iztrūkst individuālās prevencijas posms, kurā notiek sadarbība un atbalsta sniegšana vecākiem – pastāv tikai sods.

2014.gadā veiktā Latvijas bērnu un jauniešu likumpārkāpumu prevencijas sistēmas novērtējumā 88% aptaujāto preventīvā darba organizācijai deva viduvēju vai zemu vērtējumu. Tas saskan ar iepriekš analizētajos pētījumos un politikas dokumentos iekļauto informāciju.

Ir acīmredzams, ka Latvijas sistēmā iztrūkst individuālās prevencijas posms, kurā notiek sadarbība un atbalsta sniegšana vecākiem – pastāv tikai sods. Tai pat laikā prevenciju izprotam tikai kā kampaņu, bet individuālā prevencija nav nedz definēta, nedz ietverta tiesību aktos.

Taču sods nevar iemācīt būt par labiem vecākiem, kā vien būt par sodītiem cilvēkiem. Soda rezultāts var būt pat pretējs – tā arī neizprotot vecāku lomu, sodītie vecāki dusmās var vērsties ar vardarbību pret paša bērniem, domājot, ka bērni ir vainīgi vecāku nedienās.

Plašāki novērtējuma dati un Latvijas rīcībpolitikas analīze pieejama PROVIDUS vadošās pētnieces Ilonas Kronbergas prezentācijā no 2014.gada 3.novembra semināra vecākiem, ko rīkoja biedrība „Latvijas Vecāku forums”.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!